Staňte se našimi fanoušky na:

Mikuláš a jiné ozdoby

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

Ve větším hrnku svaříme za stálého míchání med s cukrem a nakrájeným tukem, pak necháme vychladnout. Mouku promícháme s kakaem a kořením a prosijeme do mísy. Přidáme medovou hmotu, vejce a kypřící prášek rozpuštěný v rumu, ze všeho uhněteme hladké těsto a necháme ho 24 hodin odpočinout. Pak těsto vyválíme na lehce pomoučeném válu a vykrájíme tvary. Na složitější tvary jako je Mikuláš, si uděláme papírovou šablonu, položíme ji na těsto a postavičku vyřízneme. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 15 minut na 200-225°C, plyn. trouba stupeň 3-4. Necháme vychladnout na mřížce, pak umícháme z moučkového cukru, bílku a trochy vody nebo rumu hladkou polevu, můžeme i obarvit. MIKULÁŠ Nejprve vyznačíme cukrovou polevou linie, po zaschnutí je hustě vyplníme odpovídající polevou: bílá - vousy, boty, rukavice, lem čepice a kabátu; červená - kabát a čepice. Necháme úplně proschnout a pak znovu nastříkáme obrysy, namalujeme knoflíky a obličej. SRDÍČKA A KVĚTY Hustě potřeme bílou polevou a do ještě vlhké polevy vtlačíme cukrové perly a po zaschnutí polevy můžeme nastříkat polevou jiné barvy linie. HNĚDÉ OZDOBY Potřeme buď rozehřátou čokoládovou nebo lehkou cukrovou polevou (kvůli lesku) a potom nastříkáme nebo ozdobíme cukrářským zdobením či lentilkami. HVĚZDY, MĚSÍC, PTÁČEK Tence potřeme cukrovou polevou nebo rozehřátou čokoládou a do ještě vlhké polevy vtlačíme barevný cukr.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!