Staňte se našimi fanoušky na:

Perníkové figurky

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

ZÁKLADNÍ TĚSTO Mouku prosijeme sítem se sodou, vmícháme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Bochníkem asi 20x bouchneme o vál, aby utekl vzduch. Necháme přes noc někde v chladu a 3 hodiny před válením necháme při pokojové teplotě. Vyválíme na plát silný 1/2 cm (ne silnější!). Vystřihneme si papírové šablony a z těsta vyřízneme základní tvary figurek. Paži čarodějnice vytvarujeme zvlášť a přitlačíme na tělo. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Mažeme štětečkem na vodovky rozšlehaným vejcem. Vajíčko si rozšlehejte předem, aby na něm nebyla pěna. Mažeme jemně, na perníčcích nesmí vajíčko stát (malé loužičky). Před pečením necháme namazané chvilku osušit, asi 10 minut, pak dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při 175-190 °C do červena. První 2 minuty neotevíráme troubu. Záleží, jak chceme mít perníčky tmavé a podle toho pečení kontrolujeme, určíme si jak dlouho ještě budeme péct. Perníčky jsou po upečení tvrdé. Pokud jsou jako dekorace, necháme v suchu. Pokud na jídlo, dáme rozležet do vlhkého sklípku nebo aspoň na balkón. Tyto jsou spíš na dekoraci, nerozlévají se a drží tvar. Pokud budeme chtít figurky použít JAKO DEKORACI i příští rok, přestříkáme je bezbarvým lakem nebo lakem na vlasy. SKŘÍTEK Z marcipánu vytvarujeme zelenou zástěrku a přilepíme cukrovou polevou, z červeně obarveného marcipánu vykrojíme a přilepíme srdíčko a čepici. Vousy a oči nastříkáme hustou bílou polevou a čokoládovou polevou potřeme ručičky a nohy, nakonec uděláme panenky do zaschlých očí. ČARODĚJNICE Vyřízneme z šátek z červeného marcipánu a přilepíme cukrovou polevou. Čokoládovou polevou namalujeme zem, hůlku, vlasy a velké oko. Nos lehce tónujeme červenou barvou. Nakonec přilepíme bílou cukrovou polevou půlky mandle jako lem sukně. Mezi mandličky dáme třešni, koktejlovou nebo kandovanou. Hustou bílou polevou uděláme tečky na šátek a nastříkáme zoubkovou linii pod mandle.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!