Pařížský dort

Autor receptu: Jana Bradová (1 recept)

Lahodná čokoládová pochoutka.

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 45 min.
+ chlazení

Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
  1. Krém. Nalámejte si 500g čokolády na kostičky. Šlehačku vylijte do hrnce ( setřete i ten usazený tuk na okrajích) a dejte vařit. Po 5 minutách vysypejte do šlehačky čokoládu a za stálého míchání ( čokoláda se musí ve šlehačce zcela rozpustit) přiveďte k varu. Po 1/2 minutě varu odstavte a nechte vychladnout a poté vložte i s hrncem do ledničky na 12 hodin. Krém ztuhne do konzistence pomazánkového másla.
  2. Těsto. Oddělte bílky a žloutky. Ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do pěny ( několikrát zvětší svůj objem) a nakonec šlehání přidejte 2 lžičky vlažné vody. Do žloutku s cukrem opatrně vmíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva( Předem si tyto suché směsi smíchejte dohromady a prosejte přes síto. ) a nakonec opatrně vmíchejte sníh. Vylejte těsto na vysoký plech ( velký plech přes celou troubu) vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů horní a spodní ohřev na 10 minut. Plech s těstem nechte vychladnout přiložte si na něj jiný plech a otočte vzhůru nohama. Pečící papír bude na vrchu a vy ho opatrně sloupněte a těsto stejným způsobem vraťte zpět do původního vysokého plechu.
  3. Po 12 hodinách vyndejte s chladničky uvařený krém, rozdělejte jej do dvou misek ( naráz by se to množství správně neušlehalo) Krém šlehejte do tuha. Když budete šlehat druhou misku musíte mít čistý šlehač ( nesmí tam být zbytky z prvního šlehání, nebo se vám to srazí). Vyšlehaný krém natřete rovnoměrně na těsto a posypejte strouhanou čokoládou. Zákusek dejte ihned do ledničky ztuhnout na minimálně 5 hodin.

Něco navíc:

Zákusek není pracný, ale je zdlouhavý díky nutnému chlazení. Jeho chuť vám to však vynahradí. Z plechu přes celou troubu nakrájím 16 kousků. Menší množství nedělám i tak je to vždy málo. Základem úspěchů je kvalitní šlehačka, kvalitní čokoláda na vaření a dodržení doby chlazení. Těsto je vlastně jenom obyčejné piškotové kakaové těsto.

Komentáře a dotazy…