Staňte se našimi fanoušky na:

Recepty na Velký pátek

Autor receptu: Ahasver (506 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

POLÉVKA SE SVÍTKEM 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, 2 lžíce másla, 3 brambory (A), 4 stonky řap. celeru, sůl, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 1 bobkový list, 150g hrášku, bylinky (pažitka, petrželka atd.), voda Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, potom vmícháme kostičky brambor, celer a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Osolíme, přidáme celý pepř a nové koření, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Na posledních 5 minut přidáme hrášek. Hotovou polévku posypeme nadrobno nasekanými bylinkami a nakrájíme do ní kopřivový svítek. Svítek 1/2 l mléka, 2 vejce, 100g hladké mouky, lžička prášku do pečiva, 1 šalotka, stroužek česneku, 2 ředkvičky, 3 velké hrsti čerstvých kopřiv, sůl, pepř, čerstvá petrželka V míse smícháme mléko, celá vejce, mouku a prdopeč. Do těsta zapracujeme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek, ředkvičky, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme nasekané kopřivy a petrželku, promícháme a necháme asi 5 minut odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a směs na ni nalijeme. Smažíme po obou stranách dozlatova, hotový nakrájíme na nudličky a dáme do polévky. PSTRUH S BYLINKOVÝM MÁSLEM 2 větší pstruzi, 4 jarní cibulky, 1 citron, koriandr, sůl, pepř, hladká mouka na zaprášení, 4 lžíce másla, 200g celého hrášku, 2 lžíce třtinového cukru Vykuchané ryby zlehka nařízneme po obou bocích (do kůže uděláme několik zářezů). Dovnitř dáme kousky cibulky, plátky citronu a koriandr, pak osolíme a opepříme zevnitř i zvenku a zaprášíme moukou. V pekáčku rozehřejeme 2 lžíce másla, dáme na něj ryby a pečeme je odkryté, asi 30 minut na 180°C (záleží na velikosti ryb). V hrnci přivedeme k varu 200ml vody, vhodíme do ní hrášek, zbývající máslo, cukr a za stálého míchání necháme vodu vypařit (asi 10 minut). Máslo s cukrem hrášek zkaramelizuje. Ještě teplé ryby potřeme bylinkovým máslem a přidáme k nim hrášek. Máslo 100g másla, koriandr, petrželka, rozmarýn, sůl, pepř Máslo necháme změknout, vetřeme do něj nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Utřeme do jemného krému. a necháme v ledničce ztuhnout. MAZANEC 250ml plnotučného mléka, kostka droždí (42g), 100g cukru krupice + 1 lžička na kvásek, 300g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, 3 žloutky, 120g másla, 50g rozinek, 80g mandlových lupínků, vejce na potření Do poloviny mléka rozdrobíme droždí a zasypeme lžičkou cukru. Necháme v teple vzejít kvásek (např. v troubě na 50°C). V míse smícháme obě mouky, sůl, oba cukry a citronovou kůru. Vmícháme žloutky, rozehřáté máslo, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidáme rozinky a polovinu mandlí. Zaděláme těsto, zasypeme troškou mouky a necháme v teple pod utěrkou nejméně hodinu kynout, aspoň jednou ho znovu prohněteme. Pak uděláme 2 menší bochánky, dáme je na plech s pečícím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečeme asi 10 minut na 220°C, pak teplotu stáhneme na 150°C a pečeme dalších 35 minut dozlatova. Hotové mazance můžeme pocukrovat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!