Melopita (řecký tvarohový koláč)
100
3
2
Mouku smícháme s práškem do pečiva. Oddělíme bílky a žloutky. Bílky utřeme do pěny a vyšleháme tuhý sníh a přidáme postupně polovinu množství moučkového cukru. Rozpuštěné máslo utřeme se zbytkem cukru, přidáme žloutky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Pak do směsi postupně vmícháme mouku, kukuřičnou krupici (moučku) a sníh z bílků. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu a mandle. Připravené těsto nalijeme do vymazaného plechu a pečeme dozlatova v rozehřáté troubě na 180 ˚C asi 40-50 minut. Necháme vychladnout v plechu. Smícháme cukr s vodou a povaříme asi 5 minut, necháme trochu vychladnout a přidáme rum. Tímto sirupem zalijeme koláč. Necháme vychladnout a krájíme na kostky.