Staňte se našimi fanoušky na:

Sopka Etna

Autor receptu: Arabela (60 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
9× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Začneme těstem. V míse smícháme sypké suroviny kromě cukru: mouku, prášek do pečiva, solamyl a kakao Odložíme ji na chvilku bokem. Žloutky, 180 g cukru a máslo utřeme do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhou pěnu. Do máslovo - žloutkové směsi přisypeme přichystané sypké suroviny a dobře je promícháme. Nakonec ručně vmícháme ušlehaný tuhý sníh a to velice opatrně, aby se sníh příliš nepolámal. Těsto nalejeme do dortové formy o průměru 24 cm, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních C cca 35 - 40 minut, podle typu trouby. Jestli je těsto upečeno, vyzkoušíme špejlí. Korpus vyjmeme z trouby a necháme cca 5 minut odpočinout ve formě. Potom formu odepneme a těsto dáme vychladnout na mřížku. Nyní si připravíme Sopkovou náplň . Plátky želatiny namočíme asi na 10 minut do studené vody. Po této době ji vyždímáme a zalijeme 100 ml horké vody. Pořádně ji promícháme, aby se rozpustila a necháme mírně ochladit. Mandarinky scedíme a šťávu odložíme bokem, budeme ji potřebovat na namáčení korpusu. Tvaroh rozmícháme se zbylým moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Šlehačku vyšleháme dotuha. Do tvarohového krému přidáme 2/3 odkapaných a mírně nakrájených mandarinek a pořádně je promícháme. Pak přidáme vyšlehanou šlehačku a nakonec za stálého míchání přidáváme rozpuštěnou ochlazenou želatinu. Směs vlijeme do hlubší mísy o průměru 20 - 22 cm, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií a odložíme alespoň na tři hodiny do chladničky. Korpus podélně rozřízneme na dvě polovice. Spodní část přendáme na talíř anebo na tácek a dobře ji navlhčíme mandarinkovou šťávou. Horní čast korpusu rozřízneme na 16 částí. Ztuhlou tvarohovou směs překlopíme na spodní část korpusu. Vnitřní část trojúhelníčků namáčíme do mandarinkové šťávy a jemným přitlačením přikládáme k tvarohové směsi dokola, vždy naproti sobě. Když máme hotovo, Sopku jemně pocukrujeme a do jejího středu nahoru poklademe zbytek mandarinkového kompotu. Přeji dobrou chuť ! Poznámka : Ovoce můžete použít podle své chuti samozřejmě jakékoliv. Použila jsem tuto oranžovo - hnědo - bílou kombinaci, protože je velice hezká a dort skvěle chutná. V létě Sopku udělám z čerstvých zralých slaďoučkých malin. :-)))

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

evahu |1. srpna 2013
krásné a určitě i velká dobrota 1*** Odpovědět
olma |31. července 2013
super Odpovědět
renda9 |31. července 2013
krásná sopka Odpovědět
jana.h |30. července 2013
1*** Odpovědět
martinnatr |3. července 2013
tohle je opravdu nádhera Odpovědět
bak |3. července 2013
1**** Odpovědět
svatava.adamova |25. června 2013
Nádhra Odpovědět
JanaB |14. června 2013
1+++ Odpovědět
ladka.berenreiterova |14. června 2013
krasne Odpovědět
Peťa:-) |13. června 2013
Paní Mileno, absolutní 1, nádherná fotka, podrobný a obsáhlý popis postupu. Jen s tou obtížností - "lehká" bych tak nějak nesouhlasil :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!