Staňte se našimi fanoušky na:

Holandské koblížky a Řecký koláč

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KOBLÍŽKY 150g rozinek, 1/2kg polohrubé mouky, 40g čerstvého droždí, 100g krupicového cukru, 1/4 l mléka, 2 vejce, 80g másla, nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 citronu, špetka soli + olej na smažení a moučkový cukr na posypání Rozinky namočíme asi na 5 minut do horké vody. Slijeme je a necháme okapat. Mouku prosijeme do mísy. Ve středu uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, přisypeme lžíci cukru a přilijeme asi polovinu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, rozpuštěné máslo, rozinky, citronovou kůru a šťávu, sůl a zaděláme vláčné těsto, necháme ho ještě na teplém místě nakynout. Pak znovu těsto prohněteme a necháme ještě 20 minut kynout. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a lžící odkrajujeme z těsta malé koblížky, smažíme je v horkém oleji dozlatova. Hotové dáme na papírový ubrousek a odsajeme přebytečný tuk, nakonec je pocukrujeme. KOLÁČ 150g loupaných mandlí, 200g másla, 250g moučkového cukru, 6 žloutků, 6 bílků, 450g hladké mouky, sáček kypřícího prášku, 200ml mléka, 60g mandlových lupínků na posypání + granátové jablko Mandle nasekáme nahrubo, změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidáme mandle a lehce vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a mléko. Těsto naplníme do dortové formy (vel. asi 26cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Vršek koláče posypeme plátky mandlí. Pečeme asi 55 minut na 150°C, koláč necháme ve formě vychladnout. Po vyklopení dozdobíme zrníčky granátového jablka. Jiná varianta: Postup stejný, jen zrníčka granátového jablka přidáme do těsta a vršek už nezdobíme, jen lehce pocukrujeme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

lucík02 |22. února 2016
určitě vyzkouším vypadá to zajímavě :) Odpovědět
Vaření s Petrem|26. února 2016
Určitě to bude lahoda. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!