Staňte se našimi fanoušky na:

Dva choceňské recepty z trouby

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ŠPEKÁČKOVÝM SALÁMEM 1kg vařených a oloupaných brambor, 350g špekáčkového salámu, 250ml mléka (nebo podle potřeby), 4-5 vajec, 150g nastrouhaného čedaru, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, mletý muškátový květ nebo oříšek, tuk a strouhanka na zapékací formu Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli "dosklovata", přidáme na kostičky nakrájený salám, opečeme a necháme vychladnout. Brambory nakrájíme na plátky a vrstvu rozložíme na dno vymazané a vysypané zapékací formy, osolíme, opepříme a posypeme částí salámu a cibule. Vršek posypeme asi 1/3 sýra. Postup opakujeme a poslední vrstva budou brambory. Pečeme 10 minut na 180°C, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a muškátovým květem, dopečeme ještě 50 minut na 170°C. Asi 10 minut před koncem pečení brambory posypeme zbytkem sýra a dopečeme. ZAPEČENÁ RÝŽE S HLÍVOU A KOZÍM SÝREM 600g rýže, 150g kozí sýr Rondelé, 1 velká cibule, asi 300g hlívy, česnek podle chuti aspoň 2 stroužky, lžíce sádla, 1/2 lžíce oregána, 1/2 lžičky mletého kmínu, mletý pepř, sůl, sádlo a strouhanka na formu Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené houby, posypeme kmínem a dusíme 15 minut doměkka. Rýži propláchneme, zalijeme studenou vodou v poměru 1:2 (např. 1 hrnek rýže : 2 hrnky vody) a vaříme asi 15-20 minut doměkka. Do mírně vychladlé rýže zamícháme houby, utřený česnek, oregano, sůl a pepř. Do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky zarovnáme rýži a pečeme 20 minut na 175°C. Potom ještě přidáme hrudky kozího sýru a dopečeme 10 minut.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

piškot |13. března 2015
vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!