Staňte se našimi fanoušky na:

Borůvkové moučníky na 3 způsoby

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ 350g hladké špaldové mouky, 220g másla, asi 3 lžíce ledové vody, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli, mouka na vál, tuk a hrubá špaldová mouka na formu, 1/2 rozšlehaného vejce s 1 lžící mléka na potření; Náplň - 600g borůvek, 100g třtinového cukru, 2 lžíce maizeny, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička nastrouhané citronové kůry V míse smícháme mouku s cukrem a špetku soli, přidáme nakrájené máslo a krátce mícháme (asi 15 vteřin), pak přilijeme 3 lžíce ledové vody a mícháme dokud se těsto nespojí (podle potřeby přilijeme trochu vody). Těsto zpracováváme hodně rychle, jen necelou minutu. Z těsta uděláme kouli, tu zploštíme, zabalíme do fólie a necháme nejméně hodinu v chladu odležet. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na 2 pláty silné asi 2mm, přendáme do vymazaných a vysypaných forem a těsto přečuhující přes okraj odřízneme a schováme na mřížku. Formy zakryjeme fólií a necháme před plněním ještě 30 minut v chladu. V míse smícháme citronovou kůru a šťávu, maizenu a cukr, vmícháme borůvky. Ze zbytku těsta uděláme několik válečků asi 1/2cm silných. Náplň nalijeme do forem s těstem, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a na vršku uděláme mřížku z válečků. I tu potřeme vejce, pečeme asi 35-45 minut na 200°C. Pokud by nám těsto při pečení začalo místy rychle hnědnout, zakryjeme alobalem. S TVAROHEM 400g hladké špaldové mouky, 200g másla, 120g moučk. cukru, 2 žloutky, 1 lžíce mléka. citronová šťáva, vanilkový cukr na posypání, špaldová mouka na vál, tuk a hrubá špaldová mouka ny formu; Náplň - 500g měkkého tvarohu, 400g borůvek, 150g moučkového cukru, 2 vejce, 40g másla, 1 lžička strouhané citronové kůry; Drobenka - 150g polohrubé špaldové mouky, 150g moučk. cukru, 2 lžíce másla Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájené máslo, žloutky, citronovou šťávu a mléko, zpracujeme na hladké těsto, zakryjeme mikrotenem a necháme hodinu v chladu odležet. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou a za stálého míchání přidáme prolisovaný tvaroh a promícháme. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a válečkem přendáme na vymazyný a vysypaný plech nebo do formy, potřeme ho tvarohovou náplní a uhladíme. Koláč zapečeme na 190°C, až lehce zrůžoví. Pak smícháme drobenku a promneme jí prsty. Předpečený koláč vyndáme z trouby, posypeme borůvkami, poprášíme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dopečeme dorůžova (celková doba pečení je asi 40 minut). BÁBOVIČKY 270g borůvek (pokud možno čerstvých), 250g hladké špaldové mouky, 250g podmáslí, 100g pískového cukru, 50g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, tuk na vymazání formiček V míse vyšleháme vejce za postupného přisypávání obou druhů cukru do pěny a zlehka přimícháme podmáslí. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme do pěny, pak ještě vmícháme rozpuštěné máslo, špetku soli a na nakonec přidáme borůvky. Těstem naplníme vymazané formičky na malé bábovičky (mufíny nebo můžeme vzít i papírové košíčky) asi do 2/3. Pečeme asi 20 minut na 180°C, jestli jsou hotové zkusíme špejlí. Necháme je prochladnout, vyklopíme z formiček a necháme vychladnout úplně. Nakonec můžeme ozdobit šlehačkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!