Slunečnicový chleba s kefírovým mlékem

Autor receptu: evahu (500 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(15 hlasů)
Ohodnotit recept
95× přidáno do oblíbených

Do mísy prosejeme mouku, přidáme kmín, sůl, slunečnicová semínka a dobře promícháme. Ve vodě rozmícháme cukr, přidáme droždí a mícháme, až se droždí rozpustí. Společně s olejem vlijeme do mouky a vypracujeme těsto. Těsto posypeme lehce moukou, mísu přikryjeme a necháme nakynout - asi 1 hodinu. Vykynuté těsto promísíme, uděláme šišku, dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme čistou útěrkou a necháme ještě asi 30 minut nakynout. Pak uděláme špejlí shora do chleba 3 dírky až dole, chleba potřeme po povrchu vodou, do které jsme dali trochu octu. Dáme do předehřáté trouby na 220°C na spodní mřížku a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 200°C a pečeme 30 - 40 minut. Zkusíme špejlí jestli je chleba propečený. Pokud se na špejli těsto lepí, tak ještě chvíli necháme dopéct. Upečený chleba dáme na mřížku nebo sítko vychladnout. Během pečení potřeme chleba 2x octovou vodou.

Komentáře a dotazy…