Blbouny a Udeřáky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Blbouny s ostružinami 700g hrubé mouky, 20g pískového cukru, špetka soli, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 300ml mléka, ostružiny, molučkový cukr, jemně mletá skořice, máslo Mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a sušeným droždím, přidejte vejce a vlažným mlékem zadělejte těsto, dobře ho prohnětejte a nechte v teple po fólií vykynout. Jakmile "vyskočí", na pomoučeném válu převálejte a válečkem udělejte obdélníkový plát asi 10-15 mm silný, rozkrájejte rádýlkem na menší čtverce. Do středů naložte ostružiny a u každého spojte nahoře cípy, pak uválejte na malé koule. Na pomoučeném válu nechte blbouny dokynout. Pak je naházejte do velkého kastrolu s mírně osolenou vroucí vodou a vařte asi 5-7 minut. Hned po vyndání z vody propíchněte několikrát špejlí, aby mohla ven pára a blbouny se nesrazily. Hotové posypte moučkovým cukrem se skořicí a polijte rozpuštěným máslem. Rada od prababičky: Dokynuté blbouny házejte do vody "svázanou" stranou. Jinak se může stát, že se působením vyšší teploty pod hladinou "rozvolní". Jablkové udeřáky 500g brambor, 250g hladké mouky (podle potřeby), 1 vejce, špetka soli, špetka prášku do pečiva, 4 větší jablka, 100g rozemletého máku, 100g moučkového cukru, lžíce sádla Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte z nich šťávu. Čím víc vody v nich zůstane, tím víc mouky musíte přidat (aby se těsto neroztékalo a zůstalo aspoň trochu tuhé). Pak přidejte vejce, sůl, prášek do pečiva a podle potřeby mouka. Z těsta berte navlhčenou rukou hrudky, do každé vtlačte kousek (asi osminku) oloupaného jablka, uzavřete a zakulaťte, obalte v hladké mouce. Všechny pak opatrně vhoďte do osolené vroucí vody a odrazte je ode dna. Hned jak vyplavou, vařte je asi 15 minut. Část oloupaných jablek rozduste zvlášť v rendlíku s trochou vody a přislaďte. Uvařené udeřáky rozkrojte na poloviny, přelijte jablečným pyré, posypte mletým mákem s moučkovým cukrem a polijte rozehřátým sádlem. Rada od prababičky: Nezapomeňte na kypřící prášek (prdopeč), sice účinek nepoznáte, ale bez něj byste neměli udeřáky, nýbrž pořádné šutráky :-).

Komentáře a dotazy…