Staňte se našimi fanoušky na:

Zimní řezy

Autor receptu: Maty (520 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
33× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 70 g tuku (máslo), 30 g droždí, špetka soli Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 100 g cukru, 2 žloutky Jablková náplň: 500 g jablek,rozinky, 100 g perníku na strouhání, 1 lžíce cukru, trochu skořice, 2 bílky a moučkový cukr na sníh Na těsto si nejdříve rozpustíme tuk (máslo nebo Heru) a necháme ho trochu zchladnout. Kvasnice rozdrobíme do mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru a necháme je vzejít. K mouce přidáme oba cukry, špetku soli, žloutek, vlahý tuk a vzkynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple asi hodinu kynout. Zatím se věnujeme přípravě náplní. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Vložíme je do hrnečku, kde jsou asi 2 mm vody na dně. Mírně posypeme cukrem a skořicí a pod pokličkou dusíme pár minut do měkka. Odstavíme ze zdroje tepla a přidáme nastrouhaný perník. Měla by vzniknout poměrně hustá jablečná hmota, kterou necháme zchladnout. K tvarohu přidáme cukr, žloutky, moučkový cukr a vymícháme. Nakonec přidáme propláchnuté rozinky. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na dva díly a připravíme si hlubší plech na pečení. Ten vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. První díl těsta rozválíme na plát velikosti plechu a opatrně ho na plech přeneseme. Potřeme ho tvarohovou náplní. Stejně si vyválíme druhou část těsta, ale při přenášení na plech jsme ještě pečlivější, protože na tvarohové náplni s ním nejde moc pohybovat. Na druhou vrstvu těsta rozetřeme jablečnou náplň. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme do něj moučkový cukr. Sněhem potřeme povrch moučníku a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C. Po upečení necháme zchladnout a krájíme na řezy. Tyto řezy jsou nejlepší ještě vlahé. Před podáváním je můžeme ozdobit i kopečkem šlehačky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

vera.baierova.58|30. řijna 2014
uloženo Odpovědět
Jana 9|31. ledna 2014
super receptík,a fotka si myslím není důležitá,důležité je jak to chutná ne?!! Odpovědět
uuu|13. května 2013
Ale upřímně řečeno, fotka není dvakrát ostrá. Odpovědět
uuu|13. května 2013
"ono vařit či péct bez fotky asi nejde" Bez fotky spíš není moc dobrá představa o výsledném jídle, takže třeba ani není motivace vařit :P Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!