Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční pařížský dort

Autor receptu: +Bábrle+ (1284 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
64× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Těsto: 5 vajec, 100g krupicového cukru, 1 vanilkového cukru, 50g hr.mouky, 20g kakaa, marmeláda na pomazání Oddělíme žloutky ze 4 vajec, přidáme krupic. a vanilk. cukr, utřeme do pěny. Přisypeme hrubou mouku, kakao a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do připravené hmoty. Dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme 30-40 minut při 180°. Bešamel: 70g másla, 30g hl. mouky, 250ml mléka Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku a necháme vychladnout. Přilijeme mléko a za stálého míchání prohříváme až se vytvoří hladký bešamel. Pokud vzniknou hrudky, propasírujeme je přes sítko. Za občasného míchání necháme bešamel vystadnout. Pěna : 100g másla, 100g moučk.cukru, 50g kakaa Změklé máslo vyšleháme spolu s cukrem kakaem do pěny. Vešleháme vychladlý bešamel a nakonec přidáme zbylé vejce a znovu vyšleháme. Vychladlý korpus opatrně uvolníme ze stran i ze spodu, ale ponecháme ve formě. Povrch potřeme slabou vrstvou marmelády, na ní nalijeme krém a dáme vychladnout. Zdobení: 100g čokolády na vaření, ztužený tuk, šlehačka Čokoládu rozpustíme se lžící ztuženého tuku a 1-2 lžícemi vody. Rozmícháme hladkou polevu, nalijeme na dort a necháme vychladit. Zdobíme šlehačkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Rena.KI |17. července 2014
super Odpovědět
Rena.KI |17. července 2014
1*** Odpovědět
Martinka |29. května 2014
Ukládám ;) Odpovědět
yuzum |17. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
lubela |22. září 2013
určitě vyzkouším i mimo vánoce Odpovědět
Semyaza |25. června 2013
zkusím Odpovědět
Januse |6. června 2013
dobré Odpovědět
martinnatr |4. června 2013
nádhera Odpovědět
Hrabča |27. května 2013
Tento dort je určitě dobrý i mimo Vánoce. A co se týká toho syrového vejce: mě osobně nevadí, vždyť do krémů (zvlášť na vánoční cukroví) se dávájí syrové žloutky. Zatím jsme to přežili. Odpovědět
stanicka007 |26. května 2013
dala bych si ho určitě dříve, než na vánoce :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!