Staňte se našimi fanoušky na:

Štrúdl a glogg

Autor receptu: Ahasver (506 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

FINSKÝ GLÖGG Cukr a koření nasypeme do vody a zahřejeme k bodu varu, necháme louhovat 10-15 minut. Přecedíme a smícháme s vínem, přidáme nasekané mandle a rozinky. Přivedeme k varu, POZOR - NESMÍ SE ZAČÍT VAŘIT! TAŽENÝ ŠTRÚDL 300g hladké mouky + 1 lžíce, špetka soli, špetka cukru, 1 vejce, lžíce oleje, 100g másla, tuk na plech, moučkový cukr na posypání - Náplň: 300g jablek, 50g vlašských ořechů, 50g rozinek, 2 vanilkové cukry, lžíce mleté skořice, 50g strouhanky Na těsto prosijeme do mísy mouku, přidáme po špetce soli a cukru, vejce a po částech přiléváme 100ml vody a zaděláme těsto. Vyklopíme ho na vál a ještě důkladně prohněteme. Z hladkého těsta uděláme bochánek, potřeme ho olejem, zakryjeme miskou a necháme asi hodinu odpočinout. Na náplň oloupeme jablka, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na malé kousky, ořechy nasekáme nahrubo. Obojí dáme do mísy a přisypeme rozinky, vanilk. cukr, skořici strouhanku a promícháme. Na vál dáme větší čistou utěrku a lehce ji poprášíme moukou. Bochánek položíme na utěrku, trochu rozválíme a pak opatrně prsty vytahujeme od středu ke krajům. Máslo rozpustíme a třetinou potřeme vytažené těsto. Na ně rovnoměrně rozdělíme jablkovou náplň a utěrkou svineme. Plech slabě vymažeme tukem, závin na něj opatrně přendáme a potřeme další třetinou másla. Pečeme asi 50 minut na 160°C. Po upečení potřeme zbytkem másla a pocukrujeme. Hotový štrúdl můžeme podávat i vlažný.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!