Staňte se našimi fanoušky na:

Různá těsta do formy Ø 23 cm

Autor receptu: Sůl nad zlato (206 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • bílek
  • cukr krupice
  • droždí
  • hladká mouka
  • olej (olivový)
  • sůl
  • voda
  • žloutek
  • máslo
  • ricotta

Pracovní postup:

  1. KŘEHKÉ - recept střední obtížnosti 200g hl. mouky, 1 žloutek, špetka soli, 125g změklého másla, 125ml ledové vody Prosátou mouku navršte na čistý vál a doprostřed dejte žloutek, sůl a máslo. Prsty začněte přísady mísit. Postupně zapracovávejte mouku a průběžně přidávejte vodu. Tvoří-li se žmolky, pokropte je vodou a těsto hněťte dlaněmi. Zpracovávejte dál až je měkké, ale drží pohromadě, aniž by se lepilo k válu. Udělejte z těsta kouli, zabalte ji do alobalu a dejte na 40-50 minut do chladničky. Pečte podle pokynů u jednotlivých receptů, délka závisí na náplni i tvaru pokrmu.
  2. RICOTTOVÉ - recept střední obtížnosti 200g hl. mouky, špetka soli, 125g změklého másla, 125g ricotty Postupujte podle návodu na křehké těsto. Když jsou mouka a máslo spojené přidejte ricottu.
  3. LISTOVÉ - recept těžší 500g hl. mouky, 1/2 lžičky soli, 250ml vody, 500g másla, 1 bílek, 1/2 lžičky cukru Z mouky se solí navršte na válu kopeček, uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte polovinu vody. Nejdřív vidličkou a pak rukama přísady smíchejte, až má těsto podobnou konzistenci jako změklé máslo. Potřebné hustoty těsta dosáhnete přidáním mouky nebo vody. Z těsta udělejte kouli, zabalte ji do bavlněné utěrky a na 30 minut dejte odležet. Na pomoučeném vále vyválejte z těsta čtverec silný asi 1 cm- Změklé máslo nakrájejte na kousky a položte je doprostřed čtverce. Přeložte 4 strany čtverce tak, aby bylo máslo pevně uzavřeno uprostřed, a z těsta vyválejte obdélník asi 1 cm silný. Složte ho na třetiny, obraťte a znovu rozválejte. Pak zase přeložte a nechte asi 10 minut odležet. Opakujte 3x a pokaždé nechte těsto 10 minut odpočinout. Vyválejte na sílu 5 mm a použijte podle receptu.
  4. CHLEBOVÉ - recept lehký 15g čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 200ml vlažné vody, 350g hl. mouky, 2 lžíce hl. mouky, 1-2 lžičky soli, 2 a 1/2 lžíce olivového oleje Droždí rozdrobte do mísy, přidejte cukr a polovinu vody a smíchejte, až se droždí rozpustí. Nechte 10 minut vzejít na teplém místě, na povrchu se musí utvořit pěna. Prosátou mouku vsypte do mísy a přidejte sůl. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte kvásek, olej a většinu zbývající vody. Zpracujte vařečkou a podle potřeby přidejte vodu. Těsto hněťte na pomoučeném vále, dokud nebude měkké a pružné. Udělejte kouli a dejte ji do velké mísy. Zakryjte čistou utěrkou přeloženou napůl a nechte hodinu kynout v teple nebo dokud těsto nenabude na dvojnásobek. Na pomoučeném válu těsto těsně před použitím krátce prohněťte.
  5. SPECIÁLNÍ - recept těžší 250g hl. mouky, lžička soli, 60g másla, 6 lžic studené vody Mouku se solí vsypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a vyplňte ho másle a vodou. Přísady promíchejte vidličkou, máslo ale rozmačkejte. Když jsou přísady nahrubo rozmíchané, přemístěte je na slabě pomoučený vál a hněťte, dokud není těsto měkké, hladké a pružné. Vyválejte a vytvarujte obdélník. Kratší strany složte směrem na střed, jednu přes druhou. Z toho vyválejte další obdélník a pracujte v protisměru oproti přeložení. Kratší strany obdélníku znovu přeložte směrem dovnitř. Pak ještě všechno ještě jednou zopakujte. Vyválejte z těsta obdélník nebo kruh, podle toho jakou formu použijete. Vrstva těsta by měla být asi 5mm silná. Vyložte dno a stěny formy, zakryjte fólií a dejte aspoň na 30 minut do chladničky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!