Staňte se našimi fanoušky na:

"Betlémská hvězda" - vrstvený dort

Autor receptu: +Bábrle+ (1284 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

TĚSTO : 6 vajec, 250g másla, 250g cukru, 4 lžíce rumu, 150g polohrubé mouky, 100g maizeny, 3 lžičky kypřícího prášku - NÁPLŇ A OZDOBENÍ: 350g gdoulového želé, 300g marcipánu, 150g moučkového cukru, 200g čokoláda na vaření, moučkový cukr na posypání Z másla a 150g cukru utřeme krém, postupně vmícháme 4 žloutky a 2 celá vejce, třeme dokud se cukr úplně nerozpustí, pak vmícháme rum. Mouku smícháme s kypřícím práškem a s maizenou a po částech zapracujeme do máslového krému. Z bílků ušleháme pevný sníh, nakonec zašleháme cukr a šlehací metlou lehce vmícháme do těsta. Na dno rozevírací formy (24 cm) s pečícím papírem rozetřeme 4 lžíce těsta a uhladíme, pečeme na vrchní mřížce trouby dozlatova. Upečené kolo potřeme dalšími 4 lžícemi těsta a postupujeme stejně až do vypotřebování těsta. Korpus necháme vychladnout a pak ho 2x vodorovně překrojíme. Spodní díl potřeme 1/3 želé, položíme další díl a potřeme další třetinou želé a přiklopíme vrchní díl, zbytkem želé potřeme obvod dortu. Marcipán prohněteme s moučkovým cukrem, položíme mezi 2 fólie a na válu vyválíme placku prům. asi 35 cm. Placku nabalíme na váleček, opatrně položíme na povrch dortu a po obvodu lehce přimáčkneme, přečnívající marcipán odstřihneme. Ve vodní lázni necháme rozehřát čokoládu na vaření a potřeme celý dort, necháme úplně ztuhnout. Z marcipánových odstřižků uděláme kouli a vyválíme jí, pak formičkami vykrojíme několik, různě velkých, vánočních komet a ozdobíme dort. Nakonec dort "zasněžíme" moučkovým cukrem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Fíííra |20. dubna 2016
ukládám Odpovědět
hansu|25. listopadu 2015
to se ni líbí,též vyzkouším Odpovědět
krups|10. listopadu 2015
moc krásné, určitě vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!