Staňte se našimi fanoušky na:

Pomerančová marmeláda od Vilemíny

Autor receptu: vilemina (65 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
17× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Podle výsledků Dtestu 8/2013 již kůra citrusů z EU není ošetřená pesticidy a je tedy poživatelná. Nejprve si zvážíme hrnec, v kterém budeme marmeládu vařit. Hodí se 4-5 litrový se silným dnem. Ovoce vybíráme s pěknou slupkou, nemělo by být moc vyschlé a přezrálé. Omyjeme ho a pokrájíme celé i se zrníčky na kostičky. Lze využít i mandolínu - krájím na nudličky. Pokrájené ovoce dáme do hrnce a promícháme s litrem vody. Necháme stát do druhého dne (důležité kvůli vyloučení pektinu). Druhý den vše uvaříme doměkka a opět necháme stát do dalšího dne. Třetí den hrnec s ovocem zvážíme, odečteme váhu hrnce a vydělíme dvěma - tolik cukru přidáme, až se ovoce opět začne vařit. První hodinu můžeme vařit prudčeji, jak se směs začne zahušťovat, raději zmírníme. Vaříme, až se vyvaří tak 4-5 centimetrů objemu a marmeláda začne na talířku tuhnout, což trvá zhruba dvě a půl hodiny. Během varu můžeme ještě dle chuti přikyselit či přisladit. Marmeládu můžeme také různě dochucovat. Hrst drobně pokrájeného čerstvého zázvoru dávám už před prvním vařením, sušené brusinky až na poslední půlhodinu varu. Pokud jsme ovoce nakrájeli na příliš velké kousky, lehce marmeládu projedeme tyčovým mixérem. Marmeládu nalijeme do vypařených sklenic, zavřeme a otočíme. Z uvedeného množství máme asi 2 kg marmelády. Hodí se na různé pečivo, do čaje i k masu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

vilemina |28. řijna 2015
Díky, ať chutná. Letos jsme ji dělala i s mrkví! Odpovědět
vilemina |1. prosince 2014
Nezapomeńte, že vše je i o množství - kdybyste se živila výhradně pomerančovou marmeládou, byklo by to závažné...ale při pestré stravě žádné nebezpečí nehrozí. S testy to máte jako s počítáním, stanoví se exaktními metodami, spotřebitelský časopis, který je na tom založený, si nemůže dovolit "podvádět". Ač se o tom hodně (a hystericky) píše, máme stále nejbezpečnější potraviny v dějinách lidstva. Odpovědět
Sofii |28. listopadu 2014
Já bych těm testům asi moc nevěřila.... Odpovědět
Polda |28. listopadu 2014
ukládám Odpovědět
aťka |28. listopadu 2014
Paráda- hned vyzkouším ještě snad stihnu na vánoční cukroví. Odpovědět
yuzum |23. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
Proxi |20. ledna 2014
Ukládám Odpovědět
evinecka|22. řijna 2015
Veliká paráda !!! Vilemínko díky za super recept !!! Přidala jsem zázvor i brusinky a perfektní pikantní marmoška :-) Odpovědět
petra.pokorna|1. července 2014
Dlouho jsem se odhodlávala,určitě letos vyzkouším-zajímavé 1+ Odpovědět
Eva VIKY|13. června 2014
tak tento recept je k nezaplacení a dá se dělat celoročně děkuji jdu na to Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!