Staňte se našimi fanoušky na:

Kompot z pečených meruněk

Autor receptu: Maru2 (51 receptů)

Meruňkový kompot připravený v troubě má neuvěřitelně intenzivní chuť i vůni. Až ho ochutnáte, už ho nikdy nebudete dělat jinak. Já ho miluju v poháru s vanilkovou zmrzlinou a kopečkem šlehačky.

Množství: Na cca 4 skleničky
Obtížnost: Snadné
Příprava: 20 min.
Vaření: 50 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejte na 190° C, horkovzdušnou na 175 °C.
  2. Meruňky přepulte a vypeckujte. Rozprostřete je na plech s vyššími okraji. Přidejte vanilkový lusk, snítky tymiánu nebo levandule (nemusí být), citronovou kůru a šťávu. Všechno posypte cukrem a pečte 5 minut. Pak ztlumte troubu na 175/160 °C a pečte dalších 15 minut.
  3. Opatrně vyjměte z trouby - cukr by se měl rozpustit a spolu se šťávou z meruněk vytvořit sirup. Lžící naberte šťávu a přelijte jí meruňky. Vraťte do trouby, ztlumte ji na 135 /120 °C a pečte dalších 20 minut. Znovu přelijte šťávou a pečte ještě 10 minut.
  4. Horké meruňky rozdělte do nahřátých sterilizovaných sklenic a dolijte vypečenou šťávou. Pevně uzavřete a sterilujte, jak jste zvyklí.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!