Staňte se našimi fanoušky na:

Páj jablkový

Autor receptu: Alma (504 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Mouku s moučkovým cukrem prosít do mísy, přidat 90g změklého rozkrájeného másla, prsty zpracovat na drobenku, přidat žloutky a dobře promíchat nožem, až vznikne tužší těsto (podle potřeby přidat trochu vody). Těsto vyklopit na pomoučený vál a krátce propracovat, aby bylo hladké. Rozválet na placku, zakrojit na průměr 25 cm, odkrojky těsta použít na ozdoby. Z okraje placky odkrojit proužek 1cm široký, vyválené těsto zakrýt folií a dát na 20 minut ztuhnout do chladničky. Oloupaná jablka bez jádřinců rozkrojit na 8 dílků, v pánvi rozehřát máslo, přidat hnědý cukr a skořici. Míchat při střední teplotě, až se cukr rozpustí, pak vsypat jablka a protřepat, aby se obalila máslovou směsí. Zakrytá pokličkou je pak za občasného míchání dusit asi 10 minut až změknou. Pak odklopit pokličku a jablka dusit ještě asi 5 minut, až se tekutina částečně odpaří, nechat vychladnout. Formu (26cm) vytřít máslem, odkrojený proužek těsta přitlačit na boční stěny formy, formu naplnit vychladlými jablky i se šťávou a pokrýt je těstovou plackou (přitisknout k okraji). Povrch zdobit vytvarovanými odkrojky těsta, potřít bílkem a posypat moučkovým cukrem. Péct asi 40 minut na 210°C dozlatova. Páj se může podávat s vanilkovým krémem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Dědeček Hříbeček |5. června 2014
1*** Odpovědět
yuzum |17. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!