Staňte se našimi fanoušky na:

Naše nejoblíbenější vánočka :-)

Autor receptu: PavlinaH (6 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
12× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Zadělávám těsto v pekárně, ale lze zadělat i ručně. Do pekárny dám postupně mokré suroviny (mléko, rozpuštěné máslo nebo Heru, 1 vejce, to druhé je na potření), pak dám sypké suroviny (mouku, cukr, sůl, droždí, citronovou kůru nebo aroma) a nastavím program na těsto. Rozinky pak přidáme chvíli před koncem hnětení (můžeme naložit předem v rumu). Po vykynutí rozdělím těsto na 9 částí a upletu cop ze 4, 3 a dvou pramenů. Copy položím na sebe, potřu rozšlehaným vajíčkem a propíchnu na několika místech špejlema, aby mi patra při pečení nesjely :-) Nechám ještě chvíli nakynout. Peču při 160st. cca 45minut. Asi v půlce ještě jednou potřu rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat plátky mandlí. My máme rádi takhle holou, takže nedávám ani rozinky ani mandle :-) Nebo vypracujeme klasické kynuté těsto - z cukru, droždí (čerstvé tak 3/4 kostičky) a trochy mléka necháme vzejít kvásek. Pak zapracujeme do mouky s jedním vajíčkem, vlažným mlékem, cukrem, rozpuštěným máslem. Přidáme citronové aroma nebo citronovou kůru, rozinky a vypracujeme hladké těsto. Pak necháme kynout a postupujeme pak stejně :-)

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

piskotka |2. března 2014
skvělá Odpovědět
johny |2. března 2014
super Odpovědět
Sarka3 |20. února 2014
A vánočka vypadá také skvostně ;) Odpovědět
Peťa:-) |7. února 2014
sbíhají se sliny... Odpovědět
Penelope |6. února 2014
krásná, 1+ Odpovědět
Peggy89 |5. února 2014
vypadá dobře Odpovědět
K.Vladka|7. dubna 2017
ukládám Odpovědět
PavlinaH|5. února 2014
U nás se po ní jen zapráší :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!