Staňte se našimi fanoušky na:

Meruňkové koláče tety Běty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

SE ZAVAŘENINOU Těsto: 125g másla, 1 žloutek, 250g hladké mouky, 50g moučkového cukru, 4 lžíce studené vody Náplň: 50g meruňkové zavařeniny, 50g strouhanky, 300g meruněk, 50g mandlí Mouku nasypeme do větší mísy, přidáme moučkový cukr, žloutek a nakrájené změklé máslo, propracujeme. Nakonec ještě přilijeme studenou vodu a zaděláme na hladké těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na kulatý plát a vyložíme koláčovou formu (prům.26cm), uděláme vyšší okraj, který nožem zarovnáme. Spodní část korpusu potřeme zavařeninou a posypeme strouhankou. Omyté a osušené meruňky vypeckujeme, rozložíme na koláč a ještě posypeme mandlemi. Pečeme asi 30 minut na 180°C. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a teprve pak nakrájíme. Pokud nemáme k dispozici čerstvé meruňky můžeme použít kompot. KYNUTÝ S DROBENKOU Těsto: 300g hladké mouky, 25g droždí, 1 vejce, 60g krupicového cukru, 150ml vlažného mléka, 1 vanilkový cukr, 80g másla, špetka soli, tuk a hrubá mouka na plech Náplň: 400g meruněk + Drobenka: 20g másla, 20g hrubé mouky, 20g krupicového cukru Mouku nasypeme do mísy a rozdrobíme do ní droždí. Přidáme lžičku cukru a trošku vlažného mléka, necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek kryst. cukru a vanilkový cukr, vejce, změklé máslo a špetku soli. Přilijeme zbylé mléko a zaděláme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout. Vykynuté těsto důkladně rozválíme na plát silný asi 1 cm a přendáme na vymazaný a vysypaný plech. Omyté a osušené meruňky vypeckujeme a nakrájíme na větší kousky, rozložíme je na těsto. Povrch koláče posypeme drobenkou (promícháme změklé máslo s cukrem a moukou) a pečeme asi 30 minut na 180°C. Necháme úplně vychladnout a pak nakrájíme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!