Staňte se našimi fanoušky na:

Levandule - maminčiny recepty

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. UKLIDŇUJÍCÍ ČAJ 2 lžičky levandulových květů přelijeme šálkem horké vody, necháme 5 minut vylouhovat a scedíme.
  2. AROMATICKÝ OLEJ Bylinky napěchujeme do uzavíratelné sklenice až po okraj. Zalijeme olivovým olejem, aby byly ponořené a sklenici dobře uzavřeme. Postavíme ji do okna, kde na ni bude svítit slunce a necháme odstát 3-4 týdny, pak olej scedíme přes plátno nebo sítko a uzavřeme v tmavé lahvičce. Hodí se na žaludeční potíže.
  3. OCET Použijeme vinný nebo jablečný ocet. Čerstvě natrhanou levanduli (květy zbavíme stonků) nasekáme a zalijeme teplým (NE HORKÝM!) octem a uzavřeme. Láhev postavíme na parapet na 2 týdny a každý den lahví zatřepeme. Po 2 týdnech ochutnáme. Pokud chceme mít ocet výraznější chuti, přecedíme a celý postup ještě jednou zopakujeme. Hotový ocet přecedíme a přidáme do lahve čerstvý stonek levandule - to proto, aby se poznal druh octa.
  4. CUKR Levandulový cukr se sladce kořeněnou vůní připravíme přidáním několika sušených nebo čerstvých podrcených květů do uzavřené dózy s cukrem. Květy pak můžeme přidat do sladkého pečiva, dezertů, kompotů či zavařenin.
  5. INHALACE Kdo trpí sennou rýmou, pomůže mu zklidnit podrážděnou nosní sliznici inhalace 10g květů, které jsme nechali přejít varem s 1 l vody.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!