Staňte se našimi fanoušky na:

Dort s domácími sušenkami

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Korpus: 20 bílků, 20 lžic krupicového cukru, 8 lžic hl. mouky, 8 lžic jemně nastrouhaných lískových oříšků Z 5 bílků vyšleháme pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujeme 5 lžic krupicového cukru. Stěrkou do pěny vmícháme 2 lžíce mouky promíchané se 2 lžícemi nastrouhaných lískových oříšků, těsto nalijeme do formy prům. 26 cm s pečícím papírem, rozetřeme a pečeme 15 minut na 180°C, lehce dorůžova. Tento postup zopakujeme ještě 3x se zbylými přísadami. Získáme tak 4 pláty. Krém: 20 žloutků, 20 lžic krupicového cukru, 8 lžic hladké mouky, 1l mléka, 500g másla Základem krémové náplně jsou žloutky vyšlehané s cukrem, moukou a 200ml studeného mléka. Zbylé mléko přivedeme v kastrolu k varu, stáhneme oheň a žloutkový základ do něj zavaříme za stálého míchání tenkým praménkem přes jemné sítko. Za neustálého promíchávání provaříme velice zvolna do zhoustnutí. Krém necháme po odstavení pod fólií vychladnout. Vložka do krému: 300g domácích sušenek (viz recept Domácí sušenky s karamelovým základem), 300g čokolády s jahodovu náplní, 100g lískových oříšků Mezitím si uděláme vložku do náplně: Sušenky nalámeme na menší kousky, čokoládu s jahodovou náplní nasekáme, lískové oříšky jemně nastrouháme a v misce všechno promícháme. Zvlášť vyšleháme do pěny měkké máslo, šlehačem do něj po lžících zapracujeme úplně vychladlý krém a vařečkou vmícháme připravenou směs suchých přísad (vložka). Dokončení: Vyšlehaná smetana 33-40%, čokoládová poleva, barevný máček Na dno čistého ráfku na podnosu uložíme jeden z upečených plátů, rozdělíme na něj 1/3 krému, přiložíme druhý plát a tak složíme celý korpus. Vrchní vrstvu tvoří pečený plát, který potřeme (vč. boku celého dortu - krátce ztuhlého v chladu) vyšlehanou smetanou. Nakonec dozdobíme čokoládovou polevou a barevným cukrářským máčkem. *Rada* Čokoládu s jahodovým vnitřkem určenou do náplně nasekáme na kousky dobře vychlazenou nebo ještě lépe zmraženou. Také ve směsi s rozdrobenými sušenkami a nastrouhanými oříšky ji uložte v chladu, aby příliš nezměkla, než všechno vmícháme do krémového základu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!