Staňte se našimi fanoušky na:

Čokoládová šarlota

Autor receptu: Milena64 (476 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Pozn.: Přesné ingredience na výrobu čokoládového mousse jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Piškot: Vyložte formu 20 x 30 papírem na pečení. Předehřejte troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 6). Ručním mixérem (nebo robotem), nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte máslo a polovinu cukru doběla, až získají krémovou konzistenci. Postupně přidávejte žloutky a vždy dobře ušlehejte. V jiné míse ušlehejte vysokou rychlostí bílky se zbývajícím cukrem. Cukr by měl být úplně rozpuštěný a bílky by se měly lesknout. Smíchejte kukuřičný škrob a strouhané mandle a střídavě s ušlehanými bílky je vmíchávejte po částech do máslové směsi. Naneste lžící piškotové těsto do formy tak, že pouze zakryjete dno vrstvou cca 2 mm tenkou. Rovnoměrně poprašte kakaem. Upečte. Zda je hotové, poznáte, když prstem zmáčknete povrch a důlek zase vyběhne nahoru. Naneste lžící další vrstvu stejně vysokou na již upečený spodek. Rovnoměrně poprašte kakaem, vraťte do trouby a upečte. Tímto způsobem naneste a upečte všechny vrstvy, dokud vám bude stačit těsto. Snižte teplotu v troubě na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). Zakryjte piškot alobalem a pečte ještě 10 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá. Vyklopte piškot na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout. Přeneste vychladlý piškot na prkénko. Z obdélníkového tvaru piškotu vyřízněte kruhový tvar pomocí dna dortové formy o průměru 20 cm tak, že ji přiložíte na piškot a odříznete přebývající strany. Pak vyložte dno i stěny dortové formy papírem na pečení. Vložte piškot do formy a pusťte se do přípravy čokoládového moussu. Čokoládový mousse: Dejte hořkou čokoládu (750 g) do velké mísy. Ručním mixérem (nebo robotem), nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte žloutky (8 kusů) a cukr pískový (100 g) doběla, až získají krémovou konzistenci. V kastrolku svařte na středním plameni mléko (375 ml) a odstavte. Polovinu množství horkého mléka nalijte za stálého šlehání na žloutky s cukrem. Vraťte směs zpátky do kastrolku se zbylým mlékem a na středním plameni stále míchejte, až začne směs houstnout ulpívat na vařečce. Odstavte a nalijte na čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hustá a hladká. Vmíchejte želatinu (v prášku, 4 lžičky rozpuštěnou v 3 lžících vařící vody). Nechte zcela vychladnout. Ušlehejte tuhou šlehačku ke šlehání (500 ml) a vmíchejte ji do čokoládově směsi. Nalijte vzniklý čokoládový mousse na piškot ve formě. Nechte chladit v lednici alespoň dvě hodiny.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Teris19 |25. řijna 2013
krásné Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!