Staňte se našimi fanoušky na:

Větrníčky s čokoládou a višněmi

Autor receptu: IvankaMaminka (372 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

Pozn.: Přesné ingredience na výrobu čokoládového krému a náplně jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Těsto: Ohřejte mléko s trochou cukru. Rozpusťte v mléce kvasnice a nechte vzejít, až se na nich začne tvořit pěna. Robotem opatřeným hnětacím nástavcem zpracujte těsto: mouku, cukr, sůl a 2 lžíce másla začněte hníst pomalou rychlostí a postupně přilévejte směs s kvasnicemi. Hněťte těsto, dokud nebude zcela kompaktní. Pak ho přendejte do mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Ušlehejte zbylé máslo a margarín. Tuto hmotu, zformovanou do pravoúhlého tvaru, nechte chvíli ztuhnout v lednici na lehce pomoučeném talíři. Měla by mít stejnou teplotu jako těsto. Vyklopte těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu (vál). Vyválejte z něj čtverec 1 cm tenký. Doprostřed čtverce položte máslovou hmotu. Smáčkněte ji tak, že zakryje ve středu těsta jednu třetinu. Levý okraj těsta přehněte přes máslovou hmotu. S pravým okrajem udělejte totéž, přehněte ho doleva přes vrstvu zakrývající máslovou hmotu. Stejně naložte s horním a dolním okrajem těsta. Vytvořili jste čtvercový balíček s máslovou hmotou uvnitř. Vyválejte z těsta obdélník 40 x 60 cm a položte si ho tak, že delší strana bude ležet vodorovně. Levý okraj přehněte směrem do středu a přes něj pravý okraj směrem doleva. Tento postup několikrát zopakujte: vyválejte a složte těsto stejným způsobem. Udělejte si na levé části těsta znaménko. Zakryjte a dejte do lednice na 30 minut vychladit. Až těsto vyndáte, položte si ho díky znaménku stejným způsobem na plochu a opakujte postup s vyválením a přeložením. Otočte ležící těsto o 90° doleva a udělejte si znaménko v levém horním rohu. Znovu vychlaďte v lednici a opakujte vyválení, poskládání a otočení doleva o 90°. Nechte těsto 30 minut odpočinout, Vyložte dva plechy papírem na pečení. Předehřejte troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 6). Vyválejte z těsta obdélník 1 cm tenký. Seřízněte okraje, aby byly rovné, a vykrájejte čtverce o straně 9 cm. Od špičky každého rohu vyřízněte proužek 3 cm široký směrem do středu, kde necháte nedotčený čtvereček těsta o straně 2,2 cm. Nyní vytvořte větrníčky tak, že každý levý cípek přimáčknete do středu těsta. Náplň: Vstříkněte trochu čokoládového krému do středu větrníčků a navrch naaranžujte pár višní (kompot, 500 g). Přeneste na připravený plech a dodržte při pokládání vzdálenost 2,5 cm, aby měly větrníčky kolem sebe prostor. Přikryjte utěrkou a nechte v teple ještě 30 minut nakynout, až zdvojnásobí svůj objem. Potřete ušlehaným vejcem (1 kus). Pečte 10-15 minut do zlatova a křupava. Přendejte na drátěnou mřížku a nechte vychladnout. Svařte meruňkovou marmeládu (250 g) s trochou vody. Ještě teplé větrníčky potřete marmeládou. Čokoládový krém: Dejte čokoládu (hořká na jemno nasekaná, 150 g) do velké mísy a ponechte stranou. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte žloutky (6 kusů) s jednou třetinou cukru (krystal, celkově 150 g) doběla, až získají krémovou konzistenci. Nízkou rychlostí všlehejte mouku (50 g). Dejte zbývající cukr a mléko (500 ml) do kastrolku na střední plamen a přiveďte k varu. Nalijte pozvolna horkou mléčnou směs na vaječnou směs a přitom nezapomeňte stále promíchávat. Směs nalijte zpět do kastrolku a na mírném ohni nechte pobublávat 2 minuty. Směs nalijte na čokoládu. Promíchávejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!