Staňte se našimi fanoušky na:

Three milk choco-coco cake aneb Čokoládovo - kokosový sen

Autor receptu: svatava.adamova (85 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Na korpus 5 vajec velikosti L nebo 6 vajec velikosti M 125 g krupicového cukru 140 g hladké mouky 60 ml vody 25 g kvalitního kakaa 2 lžičky vanilkového extraktu Na kokosovo-mléčný sirup 1 slazené kondenzované mléko - Salko 1 konzerva kokosového mléka (400 ml) 250 ml smetany ke šlehání Na posypání 500 ml smetany ke šlehání 125 g moučkového cukru 100 g strouhaného kokosu Jak na korpus: Zapneme troubu a necháme jí vyhřát na 180°C a dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky šleháme mixérem nastaveným na nízké otáčky a když dosáhneme krémové konzistence, po lžičkách zašleháváme cukr. Ale v klidu, dáme tomu čas. Vznikne nám parádní pevná sladká bílková pěna. V druhé misce vyšleháme žloutky do nadýchané žloutkové pěny, ke které přidáme vanilkový extrakt. Taky to chce trochu trpělivosti, než dosáhneme požadované konzistence, užijeme si s mixérem 5-6 minut vrnění, ale stojí to za to! Jelikož chceme mít korpus čokoládový, tak si ještě v hrnečku umícháme pastu z vody a kvalitního kakaa. Trvá to chvilku, ale jde o to, aby v pastě nebyly hrudky. Pustíme se do míchání. Na bílkovou pěnu nalijeme pěnu žloutkovou a abychom to měli krásně barevné, rovnou k nim přidáme kakaovou pastu. Zlehoulinka jemně promícháme - chceme zachovat co nejvíc těch miniaturních bublinek, díky kterým bude korpus parádně nadýchaný. Postupně do pěny zapracujeme prosátou mouku. Připravené těsto rozprostřeme do dortové formy a dáme péct na 25 minut (vyzkoušíme párátkem, když je suché, máme hotovo). Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku, o kterém víme, že se v něm mléko nepřipaluje, nalijeme salko, kokosové mléko a šlehačku a přivedeme k varu, potom necháme ještě 5 minut probublávat. Sirup vychladíme. Chtěla jsem chladnutí sirupu urychlit, tak jsem ho přelila do keramické misky a tu dala do mísy se studenou vodou. Po pár minutách už sirup putoval do lednice. Ke kokosu a čokoládě se báječně hodí rum, proto pokud nebudete podávat dort dětem, přidejte do sirupu ještě malého panáka rumu, dodá to dortu báječnou vůni. Příprava šlehačky: Vyšleháme šlehačku do krémova, potom po lžičkách přidáváme cukr a pořádně zašleháme. No a co s kokosem? Kokos nasypeme na suchou pánev a pomalu prohřívejte až bude mít směs krásnou zlatou barvu a provoní vám kuchyň. Jdeme do finále! Vychladlý korpus příčně rozřízneme a obě poloviny vydatně polijeme sirupem. Chce to trochu trpělivosti. Přiznám se, že se mi nepodařilo do korpusu vpravit všechen sirup, nicméně vím, že příště budu rozhodně trpělivější a dostanu ho tam víc. Na spodní díl korpusu naneseme polovinu šlehačkového krému, pak jej přikryjeme druhým dílem korpusu, který ještě potřeme sirupem a necháme pořádně nasáknout. Celý dort pomažeme zbylou šlehačkou a hustě posypeme osmahlým kokosem. Dílo dáme do lednice minimálně na dvě hodiny před podáváním. Druhý den je ale ještě lepší :-)

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Semyaza |5. března 2014
super Odpovědět
bmiska88|26. listopadu 2013
supr Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!