Staňte se našimi fanoušky na:

Babiččiny žemlovky pod sněhovou čepicí

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

GRAHAMOVÁ 1/2kg měkkého tvarohu, 5dl mléka, 300g grahamové bagety, 4 vejce, 50g třtinového cukru, 50g rozinek, 50g moučkového cukru, 2 lžíce krystalového cukru, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, špetka soli, 20g másla na vymazání a strouhanka na vysypání formy Rozšleháme tvaroh s třtinovým cukrem, 2 vejci a citronovou kůrou. Přimícháme rozinky a necháme stát. Dále rozšleháme v mléce 2 žloutky, přidáme krystalový cukr a necháme rozpustit. Bagetu nakrájíme na plátky, zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, 1/3 plátků postupně namočíme do mléčné směsi a rozložíme na dno vymazané formy. Přidáme polovinu tvarohové náplně a vše zopakujeme ještě jednou. Na konec uděláme vrstvu z poslední třetiny namočených plátků bagety a pečeme asi 40 minut na 180°C. Zbylé 2 bílky vyšleháme se špetkou soli do pevna, přidáme prosátý moučkový cukr a vyšleháme dotuha. Žemlovku vyndáme z trouby, tu zahřejeme na nejvyšší teplotu. Žemlovky pokryjeme sněhem, vrátíme do trouby a krátce zprudka zapečeme dozlatova. JABLKOVÁ 200g měkkého tvarohu, 5 housek, 3 jablka, 1 žloutek, 50g másla, špetka ml. skořice, 50g rozinek, 4 lžíce cukru, 3dl mléka, 2 celá vejce + Sníh: špetka soli, 2 lžíce cukru, 2 bílky Rozšleháme 2 vejce s mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, špetku soli a promícháme. Housky nakrájíme na plátky, oloupaná jablka bez jádřinců, také nakrájíme na plátky. 1/3 plátků housek krátce namočíme ve vaječné směsi a rozložíme je na dno zapékací formy lehce vymazané máslem. Rozložíme na ně jablečné plátky, posypeme je polovinou rozinek a špetkou skořice, pokapeme trochou másla a zakryjeme další třetinou namočených plátků housek. Tvaroh rozmícháme se žloutkem a 2 lžícemi cukru, vmícháme zbylé rozinky. Rozetřeme ho na vrstvu housek a zakryjeme poslední třetinou namočených plátků housek. Pokapeme je máslem a pečeme asi 30minut na 170°C. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj cukr a ušleháme do tuha. Sníh navrstvíme lžící na žemlovku a ještě ji krátce zapečeme v troubě rozpálené na maximum, dokud sníh nezačne zlátnout.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!