Staňte se našimi fanoušky na:

Recept z kuchařky "Chléb v hlavní roli"

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

CHLÉB - 42g droždí, lžička cukru 300g pšeničné tmavé mouky, 300g žitné tmavé mouky, 2 lžičky soli, 50g sádla, 250-300ml vody, lžička octa POTŘENÍ - voda, lžíce octa, 50g vloček na obalení NÁPLŇ - 2 lžíce másla, lžíce olivového oleje, 3 červené cibule, 2 lžíce cukru, lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř Z droždí cukru, lžičky mouky a malého množství vody nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). V míse promíchejte obě mouky, malé množství vloček (většinu použijete na obalení chleba). Přidejte sůl, sádlo, kvásek a postupně přilévejte vodu s octem, zadělejte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Na pánvi rozehřejte máslo, olej, přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na osminky a krátce opečte. Přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Cibulky zakápněte octem, osolte, opepřete a dejte stranou. Z kynutého těsta udělejte plošší kulatý bochník, potřete ho vodou s octem a obalte ve vločkách. Nechte ještě 20 minut kynout na plechu vysypaném moukou. Po vykynutí uprostřed bochníku vymáčkněte větší důlek a dejte do něj cibulky, okraje bochníku ozdobně nakrojte. Vykynutý chléb zprudka zapečte na 220°C a po 10 minutách snižte teplotu na 180°C a nechte asi 40 minut dopéct. V průběhu pečení potírejte vodou s octem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!