Staňte se našimi fanoušky na:

Křečkův třešňový dortík

Autor receptu: Arabela (60 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
11× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Dno dortové formy o průměru 26 cm vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180°C. 100 g máslo, cukr a vanilkový cukr vymícháme do pěny. Postupně zamícháme vejce, mandle, čokoládový prášek, prosetou mouku s maizenou a práškem do pečiva. Těstem naplníme formu a pečeme 30-40 minut podle typu trouby na druhé příčce trouby odspodu. Vyzkoušíme vpichem špejle, těsto se na ni nesmí lepit.. Upečený korpus necháme 12 hodin odležet, další den jej vodorovně rozřežeme. Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha. Můžeme použít ztužovač. | Třešně vypeckujeme a necháme pořádně okapat, eventuelně je osušíme. Spodní plát pokropíme griotkou. Lehce jej namázneme třešňovou marmeládou a uložíme třešně. Na ně navrstvíme šlehačku do výšky asi 2 cm. Vrchní plát natřeme jenom šlehačkou a ozdobíme nastrouhanou čokoládou. Stěny dortíku namažeme větší vrstvou šlehačky. Po obvodu dortu nastříkáme 14 šlehačkových růžiček a do každého vložíme třešňičku. Doprostřed posadíme marcipánového křečka. Nyní dáme dortík odpočinout a vychladit a můžeme servírovat. Přeji všem dobrou chuť ! Nyní pokračování pro ty, kteří máte dostatek trpělivosti a chcete mít dortík opravdu super. Upečeme si nízký korpus ze světlého těsta o průměru formy 28 cm / suroviny na něj nejsou uvedeny v rozpise /. Uřízneme z něj ostrým dlouhým nožem max. 1 cm silný plátek. Jestli seženete, můžete použít oplatek. Velmi lehce jej namázneme třešňovou marmeládou a přilepíme zespodu na první plát. Nyní si vezmeme dortovou formu o průměru 30 cm a opatrně ji položíme okolo stěny dortu. Na vnitřní plechový okraj přilepíme např. marmeládou papírový pásek z tvrdšího papíru, který má výšku dortíku. Do vzniklé mezery nastříkáme cukrářským sáčkem velice pevně šlehačku, takže nám vznikne na okraji dortíku její dvou cm. vrstva. Můžete ji dokonce předem obarvit na červeno, růžovo, nebo jak prostě chcete, fantazii se meze nekladou. Já jsem ponechala barvu původní. Nyní odejmeme plechovou formu, jde to snadno, marmeláda ji nedrží. Papír, který nám obepíná dortík, násilím neodstraňujeme, poškodili bychom šlehačkovou stěnu. Počkáme po vychladnutí, pak to jde velice lehce. Pokud Vám nebude něco jasné, podívejte se tady na fota řezů. Vypadá to náročně, ale je to hračka.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Márč |9. června 2013
Vypadá skvěle a určitě i tak chutná...ukládám....:-) Odpovědět
jahoda22|9. září 2013
ten krtek je prostě nádherný, palec nahoru a klobouk dolů Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!