Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí šunka

Autor receptu: slavuska (138 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
Bezlepkové
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
44× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Maso nakrájíme na menší kostičky a dáme do mísy. Přidáme sůl, cukr, a vodu, a pořádně hněteme rukama, dokud maso nezačne být patlavé. Dáme cca na 48 hodin uležet do lednice, cca každých 12 hodin promícháme.. Po 48 h maso vyndáme, a dáme do sáčku do šunkovaru, pořádně stlačíme, šunkovar uzavřeme, a dáme cca na 1-1,5 hodiny do vody teplé cca 75 stupňů. Pokud nemáme šunkovar, můžeme použít například pytlík na tlačenku, nebo i obyčejný mikrotenový sáček, ale je velmi důležité směs pořádně upěchovat, aby tam nebyl vzduch. Takto připravená šunka nebude mít tak krásně růžovou barvu jako ta z obchodu, ta je způsobena přítomností rychlo-soli, tzv. pragandy. Někdo ji používá i při domácí výrobě(dá 20g soli a 5g pragandy), ale my jelikož ji dáváme dětem, a není příliš zdravá, tak se bez tohoto zlepšováku obejdeme,a jíme šedou, ale výtečnou šunku.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Barficka |28. května 2013
super Odpovědět
petra.konfrstova |22. května 2013
ještě jsem nedělala, ale už jsem slyšela, že je super:)) Odpovědět
lucikpucik |12. května 2013
supér, šunku taky dělám a je mňam :) Odpovědět
Bobina |12. května 2013
Dík za skvělý recept !!!! Odpovědět
LadyAnn |7. května 2013
výborné Odpovědět
Linda |7. května 2013
ukládám Odpovědět
lucie.s.kopecka |7. května 2013
super, ukládám Odpovědět
HaBo |6. května 2013
před měsícem jsme dostali šunkovar a ještě jsem v něm nedělala-tak teď když mám už i rp.ho vyzkouším Odpovědět
cesalky |6. května 2013
super recept Odpovědět
water |6. května 2013
hezké:-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!