Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí šunka

Autor receptu: slavuska (138 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
Bezlepkové
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
44× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Maso nakrájíme na menší kostičky a dáme do mísy. Přidáme sůl, cukr, a vodu, a pořádně hněteme rukama, dokud maso nezačne být patlavé. Dáme cca na 48 hodin uležet do lednice, cca každých 12 hodin promícháme.. Po 48 h maso vyndáme, a dáme do sáčku do šunkovaru, pořádně stlačíme, šunkovar uzavřeme, a dáme cca na 1-1,5 hodiny do vody teplé cca 75 stupňů. Pokud nemáme šunkovar, můžeme použít například pytlík na tlačenku, nebo i obyčejný mikrotenový sáček, ale je velmi důležité směs pořádně upěchovat, aby tam nebyl vzduch. Takto připravená šunka nebude mít tak krásně růžovou barvu jako ta z obchodu, ta je způsobena přítomností rychlo-soli, tzv. pragandy. Někdo ji používá i při domácí výrobě(dá 20g soli a 5g pragandy), ale my jelikož ji dáváme dětem, a není příliš zdravá, tak se bez tohoto zlepšováku obejdeme,a jíme šedou, ale výtečnou šunku.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

kymlal |17. listopadu 2014
super Odpovědět
Alpenrose |19. července 2014
***** Odpovědět
yuzum |15. ledna 2014
ukládám Odpovědět
Hanina |20. listopadu 2013
jo, mezi prasátkem a potkanem určitě je rozdíl Odpovědět
Hanina |5. listopadu 2013
děláme v troubě a je super Odpovědět
Sarka3 |31. řijna 2013
Už se na ní pracuje, tak snad se povede :) Odpovědět
janackacka |28. července 2013
je výborná, také vařím v šunkovaru Odpovědět
dagmar.vrbicka |7. června 2013
zajímavé Odpovědět
kote19 |2. června 2013
zkusím Odpovědět
jitulka |28. května 2013
už sem zkoušela, je dobrá Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!