Vláčná, tvarohovo-maková bábovka s ovocným středem

Autor receptu: Ivulinda(Ivka) (100 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Bábovkou formu dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou. Oddělíme žloutky od bílků. V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem. Vmícháme opatrně všechny žloutky, citronovou kůru a ušleháme do krémové pěny. Postupně přidáváme měkký tvaroh a mléko. Mouku, smíchanou s práškem do pečiva, přimícháváme za stálého šlehání k máslové směsi. Nakonec zakapeme troškou rumové tresti/ nebo rumu/ a zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme si těsto na dvě poloviny. Do jedné poloviny těsta vmícháme čerstvě umletý mák a druhou polovinu těsta necháme bez máku. Mezitím necháme okapat jahody z kompotu. Připravenou formu naplníme částí těsta bez máku, na kterou položíme dokola okapané jahody. Tuto vrstvu těsta přelijeme částí těsta s mákem a opět poklademe okapané jahody nebo jiné ovoce. Postup opakujeme a končíme světlým těstem. Bábovkou formu s těstem dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 20 minut na 200 stupňů, zpočátku, ale formu přikryjeme alobalem, aby nám těsto nevyteklo. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě asi 40 minut dozlatova. Zkoušíme špejlí, zda je bábovka dobře propečená. Po vyndání z trouby, bábovku propíchneme na několika místech, aby nekleslo upečené těsto a necháme vychladnout. Bábovku pak vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře a dotazy…