Polévka z kotrče

Autor receptu: Dědeček Hříbeček (507 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • petrželka (sekaná)
  • vývar z masoxu
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky
  • 2 špetky pepře
  • 500 g plodnice kotrče
  • 1 malá cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 l vody (nebo vývaru z masoxu)
  • 2 stroužky česneku

Kotrč má příjemnou moučnou, téměř oříškovou příchuť. Zato nepříjemné je jeho čištění, několikrát se musí propláchnout a pracně odstraňovat jehličí a drobné něčistoty z jeho záhybů. Po očištění ho krájený duste asi 20 minut ve vývaru z masoxu, pak vývar vylejte a prochladlý kotrč nakrájejte na proužky. V hrnci, ve kterém budete vařit polévku, rozpusťte sádlo, přidejte mouku a nadrobno nakrájenou cibuli. Stále míchejte, aby se jíška nepřipalovala, přidejte do ní mletou papriku, pepř a sůl. Po přídání koření jíška hodně ztmavne, postupně do ní přilévejte vodu nebo vývar z masoxu a asi 1/4 hodiny ji povařte. Po zahuštění dejte do polévky nakrájený kotrč a ještě krátce ji povařte.

Komentáře a dotazy…