Nejlepší čokoládový dort

Autor receptu: T3r3z (25 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
23× přidáno do oblíbených

Kruhovou dortovou formu vymažte máslem a vložte pečící papír. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. 200 g čokolády nalámejte do kastrůlku, přidejte nakrájené máslo a instantní rozpuštěnou kávu ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte až se vše rozpustí a spojí, trvá to opravdu chvilku. Mezitím do větší mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, sodu, cukr i kakao tak, aby nevznikly žmolky. V jiné míse smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a směs s vejci vmíchejte do mísy s mouku, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte cca hodinu. Jakmile se těsto nelepí na špejli, je upečeno. Korpus nechte vychladnout, vyklopte na kovovou mřížku a sejměte formu. Během pečení se pusťte do polevy - bude řidší, určitě dejte do lednice. Nalámanou čokoládu 200 g na polevu dejte do mísy. V kastrůlku zahřejte smetanu s 2 lžícemi cukru do bodu varu, přelijte přes čokoládu a metličkou vymíchejte dohladka - jde to krásně. Vychladlý korpus rozřízněte na 2-3 díly. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytek natřete na dort i po stranách a uhlaďte. Nebojte se, že by poleva nevystačila - vystačí :-) Ozdobte hoblinkami z bílé čokolády - nakrouháte škrabkou na brambory - a máte hotovo :-) Na porci stačí menší kousek - je hodně sytý Na průměr formy 24 cm mi vyskočil na 5-6 cm :-)

Komentáře a dotazy…