Kajmak

Autor receptu: Alice.palice (504 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Plnotučné mléko svaříme a necháme odstát v ledničce do druhého dne. Druhý den sebereme vzniklý škraloup, vložíme jej do mísy, trochu osolíme a překryjeme útěrkou a pokličkou. Druhý den postup opakujeme s druhou várkou mléka. Vrstvy škraloupu ukládáme jednu na druhou. Kajmak tak postupně zraje. Několikadennímu kajmaku se říká mladý kajmak, chuťově má blíž k máslu a používá se do pečiva, jako pomazánka, na dochucení pečených mletých mas atd. Chceme-li získat starý, zralý kajmak, prosolujeme jej o něco víc a necháme ho déle uležet. Chuťově má blíž k sýru a podává se v hrudkách jako součást studené předkrmové mísy.

Komentáře a dotazy…