Jednoduchý punčový dort

Autor receptu: olga.melicharova.54 (8 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
18× přidáno do oblíbených

hnědé těsto: 150 g hery, 3 vejce, 150 g hl. mouky, 150 g cukru krupice, kakao, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 pundinkového prášku vanilkového růžové těsto:150 g hery, 3 vejce, 150 g hl. mouky, 150 g cukru krupice, růžové barvivo, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 pundinkového prášku vanilkového světlé těsto: 150 g hery, 3 vejce, 150 g hl. mouky, 150 g cukru krupice, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 pundinkového prášku vanilkového lázeň: šťáva z pomeranče, 125 ml rumu, 125 ml vody, 150 ml rybízové nebo višňové marmelády, 1/2 lžičky punčové tresti poleva: 350 g moučkového cukru, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce rumu, 1 lžíce oleje, 1 lžička solamylu Postup: 1 a půl prášku do pečiva vysypeme a rozdělíme na tři stejné hromádky. Totéž uděláme se sáčkem vanilkového pudinku. Heru s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. Vmícháme mouku smíchanou s jednou hromádkou prášku do pečiva a jednou hromádkou pudinkového prášku. V případě hnědého těsta vmícháme do mouky i prosáté kakao. Při přípravě růžového těsta barvivo vešleháme po posledním vejci. Těsto rozetřeme do dortové vymazané a vysypané formy upečme (asi 12 minut při 200°C). Postupně vyrobíme všechny tři pláty. Lázeň připravíme smícháním všech surovin ještě před pečením a rozlijeme na třetiny. První horký plát vyklopíme na desku vzhůru nohama a hned ještě horký polijeme třetinou lázně. Druhý plát okamžitě po upečení překlopíme na první, též vzhůru nohama, a ihned polijeme další třetinou. Totéž uděláme se třetím plátem. Na horní politý plát položíme desku nebo plech a zatížíme několika kilogramy mouky (cukru, ...). Necháme zatížené do úplného vychladnutí (minimálně dvě hodiny). Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do misky a utřeme dohladka. Po ztuhnutí polevy můžemem řezy pocákat rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit libovolně jinak.

Komentáře a dotazy…