Houbová tlačenka

Autor receptu: Yvajs (109 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Větší houby nakrájíme na různě velké kousky, Pak houby povaříme 20 min ve slané vodě (na 1 l vody 1 polevková lžíce soli). Potom houby scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Očištěné vepřové nožky dáme vařit do slané vody (na 1,3 l 2 lžíce soli) a přidáme 1/2 kostky masoxu. Nožky je nutno hodně rozvařit. Pak nožky vyjmeme, obereme maso a umeleme na mašince. Mezi tím dáme vývar zchladit, aby se s povrchu mohl sebrat tuk. Pak vývar pomalu rozpustíme přidáme ještě trochu želatiny, umleté maso a okořeníme. V této fázi vývar lehce povaříme. Koření: 5 stroužků utřeného česneku, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička černého pepře, špetka tymiánu, na špičku nože zázvoru a drceného kmínu a přiměřeně majoránky - já dávám skoro lžíci. Pak přdáme houby a za občasného míchání necháme částečně zchladnout. Ještě to chce většinou přisolit. Upozorňuji, že se nám vývar musí zdát na chuť silně přesolený a překořeněný, jinak je tlačenka po ztuhnutí mdlá, bez chuti. Po zchladnutí plnit do salámových střev a zavázat. Pak dát do chladna ztuhnout. Před ztuhnutím je dobré propíchnout pár malých direk jehlou ne moc! Tlačenku je třeba občas otočit,aby se koření stejnoměrně rozložilo. Já tam nožky nemlela jen jsem použila vývar s rozmíchanou želatinou a přikrájela kousek měkkého salámu.

Komentáře a dotazy…