Bramboráky 5x jinak

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
12× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • droždí
  • krupice
  • hladká mouka
  • hrubá mouka
  • polohrubá mouka
  • sádlo
  • sůl
  • tuk (na smažení)
  • vejce
  • žampiony (nebo jiné houby)
  • kmín (drcený)
  • majoránka
  • pepř
  • salám
  • uzené maso
  • mléko
  • strouhanka
  • brambory
  • cuketa
  • česnek
  1. BRAMBORÁK - ZÁKLADNÍ 600g oloupaných brambor, 4 až 6 stroužků česneku, sůl, lžička majoránky, 1 vejce, 3-4 lžíce mléka, asi 100g polohrubé mouky, tuk na pečení. Brambory nastrouháme na jemno a necháme chvíli stát, pak přebytečnou vodu slijeme. Přidáme česnek utřený se solí, majoránku, vejce, mléko a s moukou promícháme na hustší těsto. Sběračkou je klademe do horkého tuku, rozetřeme po celé pánvi a zvolna po obou stranách osmažíme. Varianty: Do těsta přidáme 100g tvrdého strouhaného sýra nebo 200g nahrubo nastrouhané cukety.
  2. BRAMBORÁK S UZENINOU Nejdříve nastrouháme omyté a oloupané brambory, utřeme česnek, v prstech rozemneme majoránku, k tomu přidáme vejce, trochu strouhanky a mletý kmín, osolíme a promícháme. Pak pokrájíme na kostičky salám nebo na kolečka párky a vmícháme do směsi. Takto připravené řidší těsto lijeme na rozpálený olej a smažíme po obou stranách dozlatova.
  3. BRAMBORÁK S DROŽDÍM 1/2 kg velkých brambor, 2 vejce, 15g droždí, šálek mléka, sůl, 3 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, lžičku majoránky, špetku pepře. Z vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Syrové brambory nastrouháme, přidáme k nim vejce, kvásek dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okořeníme, vmícháme mouku, aby vzniklo těsto jako na litou buchtu. Těsto nalijeme na rozpálené sádlo do pekáče a v troubě zvolna dozlatova opečeme. Povrch vydatně mastíme, aby vznikla vysoká červená kůrka.
  4. PEČENÝ BRAMBORÁK 1 kg uvařených bramborů, 250g krupice, 1 vejce, 400g čerstvých hub nebo hrst sušených, předem namočených a okapaných, sůl, 1 vejce, kousek sádla (můžeme dát lžíci škvarků), 3 stroužky česneku, majoránka, pepř. Brambory nastrouháme, smícháme s krupicí, vejcem, škvarky a na sádle podušenými houbami, utřeným česnekem a kořením, osolíme podle chuti a dobře zamícháme. Pak všechno rozložíme do sádlem vymazaného pekáče a dáme do rozehřáté trouby upéct do růžova.
  5. VRCHOVINSKÝ BRAMBORÁK 400g uzeného masa, 3 vejce, 1 kg brambor, 15 stroužků česneku, 15 zarovnaných lžic hrubé mouky, 2 lžíce krupice, sůl, máslo. Uvařené, studené brambory nastrouháme, přidáme kostičky masa, mouku, krupici, sůl, třený česnek a vejce. Pořádně promícháme. Dáme do máslem vymaštěného pekáče (vrstva asi 3 cm) a ve vyhřáté troubě pečeme asi 35 minut.

Komentáře a dotazy…