Bavorský piškotový dort s čokoládovým krémem

Autor receptu: Zebra (391 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pozn.: Přesné ingredience na výrobu čokoládových hoblinek jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Nasypte želatinu do kastrolku se studenou vodou a nechte 1 minutu stát. Dejte na mírný oheň a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Odstavte z ohně. Ve středně velkém kastrolku přiveďte k mírnému varu mléko. Ve středně velké míse šlehejte ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, žloutky a cukr doběla, až získají krémovou konzistenci. Postupně vmíchejte mléko. Vraťte směs do kastrolku a zvolna za stálého míchání prohřívejte, až začne směs ulpívat na vařečce. Odstavte a vmíchejte nejdříve želatinu, pak čokoládu. Nechte 1 minutu stát, pak míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout. Dejte na dno dortové formy o průměru 23 cm hotový piškotový korpus. Navlhčete ho rumem. Ušlehejte tuhou šlehačku a vmíchejte ji do vychladlé čokoládové směsi. Natřete rovnoměrně čokoládový krém na piškotový korpus. Dejte chladit do lednice alespoň na 4 hodiny. Před podáváním ozdobte hoblinkami z bílé čokolády. Čokoládové hoblinky: V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni čokoládu (300 g bílou strouhanou). Odstavte z ohně. Dejte pozor, abyste nestříkli či přímo nenalili na čokoládu žádnou vodu.Nalijte čokoládu na mramorovou desku a rychle ji plochým cukrářským nožem roztírejte rovnoměrně po desce co nejvíce do tenka (můžete použít i cukrářskou špachtli připomínající zednickou lžíci). Nechte čokoládu zcela ztuhnout. Cukrářskou škrabkou nebo špachtlí začněte v 45° úhlu seškrabávat hobliny čokolády směrem od sebe. Budou se vám natáčet nahoru na škrabku. Začněte u horní části ztuhlé vylité čokolády, asi 2,5 cm od okraje. Postupně sestupujte dolů ke spodnímu okraji. Vyzkoušejte různé variace hoblin v závislosti na úhlu nasazení škrabky, délce tahu škrabkou a kroutivém pohybu škrabkou, tak jak ji posunujete kupředu. Experimentujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Až spotřebujete většinu čokolády, můžete zbytek seškrábnout, znovu rozpustit, nalít na desku a ztuhlou opět tvarovat do hoblin. To lze opakovat, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu.

Komentáře a dotazy…