Staňte se našimi fanoušky na:

Zelí - recepty naší babi

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

POSTNÍ KYSELICA Dáme vařit kysané zelí, trochu přisolíme. Po uvaření uděláme zátřepku ze smetany, mléka a hladké mouky. Necháme povřít, musí být hustá jako omáčka. Pak přidáme 2-3 rozkvedlaná vajíčka, osolíme (když je moc kyselá, podle chuti přisladíme), opepříme a do hotové přidáme kousek másla. Podáváme s vařenými bramborami. ŠTĚDROVEČERNÍ KYSELICA Nalijeme vodu z kysaného zelí a dáme do ní sušené hříbky. Zvlášť do hrnce dáme vařit bílé fazolky a do jiného hrnce sušené švestky - ty se vaří jen chvilku, nesmí se rozvařit. Fazolky dovaříme v kyselici s hříbkama, zahustíme mlékem, do kterého jsme přidali trochu smetany a zasmažíme máslem. SALÁT Kysané zelí, nakrájená cibule, posolit. Slaninu na kostečky rozpražit, nalít na zelí s cibulí, zamíchat, trochu pepře, cukru podle chuti. ŠLÍŠKY Hlávkové zelí nakrájíme nadrobno, osolíme, promneme až zesklovatí a pustí trochu vody. Zasypeme hrubou moukou a uděláme těsto. Z válečku těsta nakrájíme kousky a uděláme šlíšky. Uvaříme ve vodě, až vyplavou na povrch, chvilku povaříme a scedíme. Opražíme cibulku na slanině a pak přidáme kousek uzeného nebo uzeniny. Promícháme se šlíšky a zapečeme v troubě do červena.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!