Staňte se našimi fanoušky na:

Štědrák

Autor receptu: Sofii (348 receptů)

Tento koláč patří už léta neodmyslitelně k naší vánoční snídani.

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. Těsto připravíme v domácí pekárně. Do nádoby pekárny vlijeme mléko. Přidáme žloutek, rozpuštěné máslo nebo Heru, 70 g cukru, sůl, mouku a droždí. Zapneme program na propracování a kynutí těsta. Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplně.
  2. Ořechová: 150 g vlašských ořechů umeleme, přidáme 60 g cukru a trochu mléka. Dáme na vařič a chvíli povaříme. Vypneme a přidáme 1 lžíci rumu. Necháme vychladnout.
  3. Maková: máku 120 g máku umeleme, přidáme 60 g cukru, 1/2 lžičky skořice, trochu mléka a krátce povaříme. Do hotové náplně přidáme 1 lžíci rumu a dáme vychladnout.
  4. Povidlová: 150 g švestkových povidel rozetřeme s 1 lžící rumu dohladka.
  5. Tvarohová: do 200 g měkkého tvarohu přidáme 1 lžíci moučkového cukru, vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 lžičku citrónové kůry, 2 lžíce rumu a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z 1 bílku.
  6. Velký pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na pět stejných dílů (1 díl těsta má asi 210 g). První díl vyválíme a vložíme do připraveného pekáče. Potřeme ho ořechovou náplní. Položíme druhý díl vyváleného těsta a naneseme makovou náplň. Dáme další díl těsta, následuje tvaroh. Čtvrtý díl těsta, povidla a nahoru položíme poslední vyválený kousek těsta. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme krátce kynout a pak vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 200°C asi 40- 45 minut dozlatova.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

pastelkat |20. prosince 2013
hmmm.-) Odpovědět
Hanina |20. prosince 2013
všechny chutě najednou? Super! Odpovědět
Monique |20. prosince 2013
vypadá krásně Odpovědět
hanik29|4. listopadu 2014
vyzkouším Odpovědět
Diana|27. prosince 2013
to bude dobrota! Odpovědět
Babetta|27. prosince 2013
Vyzkoušeno, je opravdu výborný... Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!