Staňte se našimi fanoušky na:

Škvarkáče a Špekouni

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Škvarkáče 600g vařených brambor, sůl, 2 vejce, 250g hrubé mouky a hr. mouka na vál; náplň: 1 větší cibule, 30g sádla, 20g strouhanky, 150g škvarků, pepř, sůl Nastrouhané brambory osolíme, přidáme vejce, mouku a zaděláme tužší těsto. Pokud je řídké, přidejte mouku nebo strouhanku. Na pomoučeném vále vyválejte asi 1 cm silnou placku, rozdělte na čtverce a každý naplňte škvarkovou nádivkou, dobře uzavřete. Ve vroucí osolené vodě vařte knedlíky 10-12 minut. Náplň si připravíme tak, že na sádle orestujeme mírně dozlatova nakrájenou cibuli, zahustíme jí strouhankou a všechno osmahneme dorůžova. Po vychladnutí přidáme škvarky a poněkud sypkou hmotu oslíme a opepříme. Škvarky jsou nejlepší domácí čerstvě vyškvařené, ale pokud použijeme kupované necháme je nejdřív na pánvi "povolit". POZOR: vyvarujte se nadměrného ochutnávání nádivky !! :-) Špekouni 100g dobré slaniny, 4 housky, sůl, 330g hrubé mouky, 250ml uzeného vývaru, 2 vejce, 1 žloutek, 2500g uzeného masa; na dohotovení: 20g másla, 20g strouhanky, 20g slaniny Drobně pokrájenou slaninu vyškvaříme v hlubší pánvi a přidáme k ní na kostičky nakrájené housky, osmahneme dorůžova a odstavíme. V míse rozmícháme v mouce sůll a za stálého míchání přilijeme zchladlý vývar. Přidáme rozkvedlaná vejce + žloutek a zaděláme řidší těstíčko jako na kapání. Vmícháme do něj zchladlou housku se slaninou, kostičky uzeného masa a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak z těsta menší navlhčenou naběračkou vykrajujeme knedlíky (uplácáme mokrýma rukama koule prům.asi 6cm) a dáme je do osolené vroucí vody, vaříme 15-20 minut. Hotové knedlíky vyndáme a rozkrojíme, aby z nich vyšla pára. Na talíři je posypeme na másle osmahnutou strouhankou a polijeme vyškvařenou slaninou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!