Staňte se našimi fanoušky na:

Segedínský (Székelský) guláš

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
48× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • ocet
  • sůl
  • špetka kmínu
  • hrst kopru
  • špetka tymiánu (sušený)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 50 g sádla
  • 100 g slaniny
  • 800-1000 g vepřové plece nebo bůčku
  • 600 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 1/2 - 1 feferonka
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky (mleté)
  • 1 dl mléka
  • 1 zakysaná smetana

Pracovní postup:

Na rozehřátém sádle osmahneme na kostičky nakrájenou slaninku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dosklovita, přidáme maso nakrájené na větší kousky 4 krát 4 cm, utřený česnek, mletou papriku, kmín, feferonku,zamícháme a dusíme ve vlastní šťávě-později podlijeme trochou horké vody V polovině vaření přidáme pokrájené kysané zelí a dodusíme. Přidáme špetku tymiánu. V nádobce si rozmícháme smetanu s trochou mléka a spolu s hl.moukou rozkverdláme. Přilijeme k masu a a povaříme.Podle potřeby dosolíme, opepříme a přidáme nakrájený kopr(když dávám kopr, nedávám tymián a naopak).Můžeme přikyselit octem.Podáváme s houskovým knedlíkem, nebo šťouchanými brambory. POZNÁMKA:Tento guláš se v originále jmenuje Székelský(čti-Sékéjský), protože ho (podle historických pramenů) vymyslel Jozsef Székely, když přišel do své oblíbené hospůdky a k jídlu už nic nebylo, jenom zbytek perkeltu a vařeného kysaného zelí.Tak vše smíchal, přidal smetanu s moukou a oblíbený guláš byl na světe. Původně se jedl s bramborem. To jen tak pro zajímavost :-)))

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Bagorz |29. listopadu 2015
ZD-Nebudete litovat Odpovědět
sonizna |24. září 2014
Kopr se používá při bolestech hlavy nebo při kardiovaskulárních problémech. Odpovědět
piškot |22. září 2014
udělám Odpovědět
Hrabča |28. června 2013
A tak to má být ..... co jsme si, to jsme si, podáme si ruce. Fandím Ince i Bagorzovi, vyříkali si to a je klid. :-) Odpovědět
Bagorz |27. června 2013
Inko,Vaše argumenty mě přesvědčili.Uznávám,nechal jsem se unést a omlouvám se Vám. Odpovědět
kote19 |26. června 2013
zkusím Odpovědět
Bábrle Inka |26. června 2013
Co by dělali v Thajsku je mi, upřímně řečeno, úplně šumák - prostě nejsem takový patriot, aby mě toto rozházelo. Ovšem Vy, aniž znáte okolnosti začnete s napádáním a to se opravdu nelíbí. Váš komentář na mém profilu hraničí s urážkou, a to snad není cílem tohoto webu. Nejdřív se Vám nelíbil název a teď už kritizujete recept. Přitom, jak Vy říkáte "prznitelů", jsou tady desítky - prohléděte si všechny recepty na Segedín či Segedinský guláš. Kritizujete i jejich recepty? Nevšimla jsem si, tak proč jste si k tomu vybral zrovna mne? P.S. Já musím kvůli manželovi vařit nejen segedín ale i jiná jídla dietně, nebo aspoň dietněji, rozhodně mu nemůžu podat něco s feferonkou. Doufám, že tímto je naše debata uzavřena. Z mé strany ano. Odpovědět
Bagorz |25. června 2013
Jak by se Vám líbilo,kdyby v Thajsku podávali Vepřo knedlo po thajsku,nebo svíčková a la thajsko s carry a místo přílohy rýže??? Odpovědět
Bagorz |25. června 2013
Inko,zůstante a vařte Hradecký segedín,Českou čínu a Českou pizzu třeba s Olomouckýma syrečkama.:-) Odpovědět
Bábrle Inka |25. června 2013
Tak jsem se na Vaše doporučení na recept podívala, ale mě tato úprava nevyhovuje, i když je to asi originál doložený historicky. Zůstanu u svého "Hradeckého maďara" :-). Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!