Staňte se našimi fanoušky na:

Rolády tety Běty s ovocem

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

JAHODOVÁ 4 žloutky, 4 bílky, 150g cukru, 40g maizeny, špetka soli, 70g polohrubé mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 6 plátků bílé želatiny, 1/2 kg jahod, 40g jahodové zavařeniny, 3 lžíce limetkové šťávy, 300g měkkého tvarohu, 125ml smetany na šlehání, máta na ozdobu Z bílků a 4 lžic vody ušleháme tuhý sníh, přidáme 100g cukru a špetku soli, zašleháme žloutky. Mouku smícháme s maizenou a práškem, a po částech zapracujeme do směsi. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, pečeme 12-14 minut v horké troubě. Pak piškot vyklopíme na navlhčenou utěrku a papír stáhneme. Okraje utěrky přeložíme přes těsto, necháme vychladnout. Želatinu namočíme. Zavařeninu, 150g jahod a limetkovou šťávu rozmixujeme, vyšleháme s tvarohem a dochutíme zbylým cukrem. Zbylé jahody nakrájíme. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a smícháme nejprve se 3 lžícemi ochuceného tvarohu. Ten pak přimícháme do zbylého tvarohu s nakrájenými jahodami, krém dáme chladit. Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do krému. Ten rozetřeme na těsto, kolem necháme 1 cm volný okraj. Piškot z delší strany zavineme a dáme cca na 3 hodiny do chladničky. Ozdobíme mátou, jahodami a pocukrujeme. BORŮVKOVÁ 4 bílky, 6 žloutků, 105g cukru, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče, 125g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3 plátky bílé želatiny, 260g pomerančové marmelády, 1/2 l smetany ke šlehání, 1/4 kg borůvek Bílky s 1 lžící studené vody a 75g cukru vyšleháme dotuha. Do sněhu postupně přidáme 6 žloutků a nastrouhanou pomerančovou kůru, nakonec lehce vmícháme mouku s práškem. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 10 minut na 200°C. Upečený plát překlopíme na navlhčenou utěrku a papír opatrně stáhneme. Utěrku pak položíme přes plát tak, aby byl po celé ploše zakrytý a necháme ho úplně vychladnout. Želatinu namočíme do studené vody, plát těsta potřeme marmeládou, skoro do tuha ušleháme 375ml smetany a přidáme do ní 30g cukru. Želatinu vymačkáme, rozpustíme, smícháme s troškou smetany a tu pak i se zbylou. Šlehačku rozetřeme na marmeládu a vmáčkneme do ní borůvky (několik si dáme stranou na ozdobu). Korpus z delší strany zarolujeme, zakryjeme fólií a dáme do ledničky - nejlépe přes noc. Nakonec ušleháme zbytek smetany s vanilkový cukrem a roládu ozdobíme spirálkou šlehačky a borůvkami. Můžeme pocukrovat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!