Staňte se našimi fanoušky na:

Prune tart aneb Netradičně opilý švestkový koláč

Autor receptu: Hrabča (510 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do 1 dl rumu. Hladkou mouku, změklé máslo, 2 žloutky, 70-100g cukru, špetku soli smícháme dohromady a vypracujeme rukama ve vláčnou hmotu, uplácáme do kuličky a dáme do lednice uležet na 30 min.Těsto pak na pomoučeném válu rozválíme na průměr 30 cm,tak aby pasovalo do koláčové formy s průměrem cca 28 cm a dáme do formy tak, aby bylo vytaženo až nahoru k okraji. Na povrch těsta položíme papír na pečení a na něj fazole (čočku či rýži) na zatížení - jinak těsto dělá boule. Pečeme 10 minut při 170° C. Pak sundáme papír na pečení a dopékáme dalších 5 min. Krém: šlehačku s mlékem a vanilkou povaříme na mírném ohni asi 5 min, přidáme 50-70g cukru a vajíčka, dále vaříme za stálého míchání metlou, než směs začne houstnout. Mezitím na upečený korpus položíme marinované švestky a zalijeme houstnoucím krémem. Opět vložíme do trouby a dopékáme 15-20 min. Nakonec povaříme džem s 1-2 lžícemi rumu a cukernatým roztokem potřeme povrch koláče. Konzumujeme až studené - má mnohem lepší chuť než teplé. Nejlepší je koláč až pořádně uleželý druhý den.

Něco navíc:

Nejlepší je koáč s kompotem ze sušených švestek - mívali ho v Tescu pod názvem "Nakládané švestky v nálevu" a na konzervě byl nápis Prunes.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

liza |3. června 2013
lákavé 1* Odpovědět
sari |24. května 2013
ukládám Odpovědět
laetti |23. května 2013
vyzkouším Odpovědět
honzíček |23. května 2013
oo))) Odpovědět
barbara3|26. května 2013
zajímavý Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!