Staňte se našimi fanoušky na:

Pikoš

Autor receptu: Jedlík-senior (184 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • na podlití, podle potřeby vývar
  • čerstvě mletý, podle chuti pepř
  • asi 1 lžička sůl
  • asi 2 lžičky mletá paprika sladká
  • hovězí kližka, asi 600 g
  • nejméně, 3 kusy cibule
  • čerstvé, 3 kusy feferonky
  • hnědá jíška, 1 lžíce
  • 2 lžíce sádlo

Pracovní postup:

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte. V kastrolu rozehřejte sádlo a zprudka v něm maso ze všech stran opečte. Hned jak maso pustí šťávu, dál restujte, dokud se tekutina zase nevydusí na tuk. K opečenému masu přidejte nadrobno nakrájené cibule a míchejte dokud cibule nemá tmavě zlatou barvu. Zasypte mletou paprikou, bleskově promíchejte, aby paprika nestačila zhořknout v horkém tuku a ihned zalijte vývarem (nebo vodou) tak, aby maso bylo skoro ponořené. Přidejte nadrobno pokrájené čerstvé feferonky, duste zvolna a zakryté podle povahy masa 2-4 hodiny do změknutí. Hotový guláš zahustěte jíškou (případně chlebem) a ještě 20 minut provařte, občas promíchejte. Podáváme s knedlíkem, ozdobený cibulkou a kouskem feferonky. Připomínky: 1. Každý dává jiné množství cibule, ale 2 věci se nemění - cibule do základu musí získat krásně hnědou barvu (bez ohledu na její množství) a pak taky nesmíte zapomenout na zahušťovací schopnost rozdušené cibule, přizpůsobte tomu množství jíšky. 2. Jakékoli feferonky před přidáním do jídla vždy předem ochutnejte, abyste si ověřili jejich pálivost. 3. Někdo dává přednost přípravě v papiňáku, protože to dobu vaření zkrátí nejmíň na polovinu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!