Staňte se našimi fanoušky na:

Olévance a Báleše od prababičky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

OLÉVANCE Dáme do mísy asi kilo hladké mouky, uděláme kvásek z 50g kvasnic a trochou mléka s cukrem. Pak přilijeme litr vlahého mléka, přidáme 3 celá vejce, trochu soli a hodně rozšleháme, až nám vznikne řídké těsto (asi jako na omelety) a necháme vykynout. Potom žufánkem lijeme na vymaštěnolu pánvici a pečeme po obou stranách. Můžeme péci i na plotně, kterou nejdřív pomastíme kůží ze slaniny - je to lepší než na pánvici. Těsto musí být hodně vykynuté, aby se na povrchu dělaly bubliny. Upečené omastíme sádlem, potřeme povidly a makujeme. BÁLEŠE Kilo mouky hladké nebo polohrubé, 10dkg kvasnic, mléko podle potřeby, sůl a 2 vejce vymísíme na řidší těsto a necháme kynout. Pak vyhazujeme pomoučenou lžící malé bochánky na vál a zase necháme trochu vykynout. Rukama je trochu roztáhneme a pečeme pomalu na plotně na kamnech, nebo na elektrickém či plynovém kolečku. Upečené pomastíme, potřeme povidly a mákem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

mochomůrka |9. června 2016
super Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!