Staňte se našimi fanoušky na:

Oběd 95 - Boršč a Žebírka

Autor receptu: Ahasver (506 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

BORŠČ 250g hlávkového zelí, 200g hovězího masa, 200g vepřového masa, 180g oloupané červené řepy, 120g oloupané mrkve, 100g oloupaného celeru, 2 rajčata, 60g rajského protlaku, 3 lžíce oleje, 2 bobkové listy, lžička celého pepře, 4 zrnka nového koření, sůl, 150g husté zakysané smetany Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je, dužinu nakrájíme na kostičky a šťávu se zrníčky slijeme do misky. Obě masa nakrájíme a opečeme na oleji. Přimícháme protlak, osolíme, zalijeme asi litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme nakrájenou řepu a dál vaříme, dokud není řepa napůl měkká. Pak přidáme nakrájenou mrkev, celer a zelí, bobkové listy, pepř a nové koření, zvolna vaříme doměkka. na konec vmícháme nakrájená rajčata a polévku už jen necháme přejít varem. Podle chuti přisolíme a rozdělíme do misek, každou porci ozdobíme kopečkem smetany. PEČENÁ ŽEBÍRKA 1,5kg vepřových žebírek, 80g řepného sirupu, 60g Bautzner hořčice pálivá, 2dl piva, 40g soli, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, lžíce drceného pepře, špetka strouhané limetkové kůry V míse smícháme řepný sirup (může být i melasa) s hořčicí, přidáme třetinu piva, sůl, čerstvě drcený pepř, plátky česneku a limetkovou kůru, promícháme. Pak potřeme žebírka a necháme marinovat aspoň 3 hodiny. Žebírka dáme do pekáčku, podlijeme zbylým pivem, pokapeme olejem a zapečeme asi 10 minut na 180°C. Pak maso zakryjeme a dál pečeme za občasného polévání výpekem, po 30 minutách snížíme teplotu na 150°C a dopečeme za občasného otáčení doměkka. Příloha: chléb, bageta nebo jiné čerstvé pečivo. Žebírka můžeme marinovat i v této marinádě: Smícháme 2 lžíce medu, 1/4 l tmavého piva, pár kapek limetkové šťávy, špetky chilli koření a lžičku drceného tymiánu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!