Staňte se našimi fanoušky na:

Oběd 70 - Rýžová polévka a Šumavská pečeně s knedlíkem

Autor receptu: Ahasver (506 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

RÝŽOVÁ POLÉVKA 1 mrkev, 1 cibule, 1 řap. celer, 3 str. česneku, 50g másla, 800ml kuřecího vývaru, 2 bobk. listy, 4 zrnka jalovce, 100ml červeného (portského) vína, špetka soli, pepře a vegety, snítka tymiánu, 50g sušených a 150g čerstvých hub, 100g divoké rýže Mrkev, celer a cibuli nakrájíme, oloupaný česnek prolisujeme. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm restujeme asi 5 minut. Pak zalijeme horkým vývarem, přidáme bobkový list, jalovec a přilijeme 50ml červeného vína. Dochutíme vegetou a tymiánem, osolíme a opepříme, provaříme asi 15 minut. Sušené houby namočíme do studené vody a necháme změknout. Divokou rýži zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme asi 15 minut. Pak vodu slijeme, změklé sušené houby zcedíme, čerstvé houby nakrájíme na malé kousky.. Rýži a všechny houby přidáme do polévky a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Nakonec přilijeme zbytek vína a okořeníme. Ozdobíme listy celeru. ŠUMAVSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ 800g zadního hovězího, 50g slaniny, 3 lžíce tuku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 150g kořenové zeleniny, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 1 bobk.list, trochu octa, 200g nakládaných hub, šťáva z 1/2 citronu, vývar, 1 lžíce hl. mouky, 3dl smetany na vaření, sůl Maso protkneme slaninou, osolíme a po všech stranách zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Pak na rozpuštěném másle osmahneme plátky cibule, nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Pak ještě přidáme trochu octa, nakládané houby a na tenhle podklad položíme opečené maso. Pokapeme citronovou šťávou, podlijeme nepatrně vývarem a přikryté dusíme v troubě doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme dalším vývarem a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyndáme, zbylou šťávu se zeleninou a houbami vydusíme na tuk, přidáme mouku a osmahneme. Za stálého míchání pak zředíme vývarem a nakonec přilijeme smetanu. Promícháme a dobře povaříme. Na talířích poléváme plátky masa připravenou omáčkou a jako přílohu zvolíme knedlík. KNEDLÍK Z HRNEČKU 6 housek, 300ml mléka, 2 vejce, sůl, 50g másla, 100g hrubé mouky, olej na vytření hrnečků Housky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme v míse mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce, sůl a rozehřáté máslo. Necháme je nasáknout a pak do nich vařečkou vmícháme odváženou mouku. Těsto rozdělíme do 4 čtvrtlitrových hrnečků vytřených olejem, zakryjeme je alobalem a dáme do kastrolu s vařící vodou. Hrnec přiklopíme poklicí a vaříme asi 35 minut, hotové knedlíky ihned vyklopíme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

hanik29|26. řijna 2015
vyzkouším šumavskou pečeni, mám domácí hovězí, tento recept vypadá dobře Odpovědět
Kristyna.Molcarova|5. řijna 2015
dneska vyzkoušeno a moc dobré :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!