Staňte se našimi fanoušky na:

Oběd 21 - Dršťková bez drštěk a brdlajs

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
13× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

DRŠŤKOVKA - bez drštěk 2 l vody, 1 kostka bujonu, 15dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 sáček sypké dršťkové polévky, pepř, sůl, sádlo, 3 lžíce hl. mouky, 2 vejce, lžíci sladké papriky, majoránka, 4 stroužky česneku Do 2 l vody dáme vařit kostku bujonu s nastrouhanou kořenovou zeleninou a cibulí (nebo pórkem). Po změknutí zahustíme zlatou jíškou a ještě asi deset minut povaříme. Na pánvi osmažíme vejce a vmícháme do polévky a nakonec na sádle orestujeme sladkou papriku (jen krátce na mírném ohni, aby nezhořkla) a také vmícháme do polévky. Dochutíme česnekem, majoránkou a popřípadě přisolíme. BRDLAJS - bramborová buchta 80dkg syrových brambor, 80g droždí, 1/3 l mléka, 55dkg hrubé mouky, 2 vejce, sůl, kmín, lžičku majoránky, 6 stroužků česneku, trochu oleje na vymaštění pekáče Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a slijeme z nich trochu vody. Do poloviny mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, aby začalo pracovat. Druhou polovinu mléka necháme ohřát do varu a přelijeme jim nastrouhané brambory. Přidáme 2 vejce, kmín, sůl, majoránku, česnek a nakonec vlijeme kvásek s mlékem. Těsto pořádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu kynout na teplém místě. Pekáč potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do pekáče a pečeme v hodně vyhřáté troubě.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

ladislava.jankovska |3. května 2015
Dršťkovka říkáme i v případě, že dršťky nahradí smrže, kotrč nebo Jidášovo ucho. Tyto houby nemají výraznou chuť a jsou tužší, takže neruší v polévce a k dobrému základu se také hodí. Ovšem dršťky nenahradí. Pytlíkové polévky nemusím, ale na dovolenou jsme si brali instantní a jakpak nám chutnaly. Hlad je hlad. Odpovědět
Rena.KI |1. května 2015
Pantik si asi nevšiml/a, že v názvu je jasně uvedeno "DRŠŤKOVÁ BEZ DRŠTĚK", takže podle mého názoru je to dršťková polévka. Nehledě na to, že tady a na jiných webovkách je dršťkových polévek hafo. Nevidím nic špatného na tom, když si někdo udělá občas polívku "z pytlíku". Konečně, tady jsou zveřejněny daleko horší recepty než tento. Odpovědět
Ahasver |1. května 2015
Já se nezlobím. Odpovědět
Polda |21. dubna 2015
zajímavé, ukládám Odpovědět
mirisek|15. srpna 2015
Jaji delam taky mnam Odpovědět
pantik|30. dubna 2015
Tak to u mě není dršťková polévka nezlobte se. Odpovědět
Jana 9|28. dubna 2015
1+++ Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!